Orbán most tavaszra Magyarországra hívta a Türk Tanács "nagyszabású" üzleti fórumát

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. március 31.

Belpol

A Türk Tanács ülését most online tartották. 

Magyarország elkötelezett amellett, hogy tavasz végén otthont adjon a Türk Tanács tagállamai által létrehozott ipari és kereskedelmi kamara nagyszabású üzleti fórumának annak érdekében, hogy vállalataink összefoghassanak a hamarosan meginduló befektetési projektek megvalósítására - jelentette ki Orbán Viktor szerdán a Türk Tanács online csúcstalálkozóján.

Magyarország megfigyelőként három éve csatlakozott a Türk Tanácshoz, Orbán felidézte, hogy azóta a magyar diplomácia nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy erősítse kapcsolatait a szervezet tagországaival, és azt mondta, fontos célkitűzése volt Magyarországnak, hogy a stratégiai együttműködés szintjére emelje a kapcsolatokat a Türk Tanács valamennyi országával, és hogy mindegyik területén képviseleteket hozzon létre.

Ezt a folyamatot sikerült lezárni kedden azzal, hogy Üzbegisztánban közös nyilatkozatot írtak alá a kétoldalú kapcsolatoknak a stratégiai partnerség szintjére emeléséről, illetve hogy nemrég megnyílt a magyar nagykövetség Kirgizisztánban - közölte.

Az együttműködésnek Orbán szerint máris érezhető eredményei vannak: bár a globális kereskedelem 9 százalékkal esett vissza, Magyarországnak a Türk Tanács tagállamaival folytatott kereskedelme 3 százalékkal emelkedett tavaly, illetve idén ezekből az országokból mintegy ötezer fiatal jelentkezett magyarországi egyetemi ösztöndíjra.

Orbán azt mondta, Magyarország továbbra is fenntartja csatlakozási szándékát a Türk Beruházási Alaphoz, mert elengedhetetlennek tartja a fejlesztési projektek pénzügyi hátterének megteremtését, és erre a célra kész a szükséges költségvetési forrásokat is rendelkezésre bocsátani.

Orbán kitért arra is, hogy az Európai Unión belül egyedül Magyarország bizonyult kellőképpen pragmatikusnak ahhoz, hogy a nyugati fejlesztésű vakcinák mellett keleti országokból származó oltóanyagokat is használjon a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. Magyarországtól eltérően más uniós tagállamokat ideológiai megfontolások vezérelnek, és ez alapján utasítják el a kínai és az orosz vakcinákat - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor az MTI-hez eljuttatott videó szerint a Karmelita kolostorban a magyar zászló és a Türk Tanács lobogója előtt ülve vett részt a csúcstalálkozón, amelyet eredetileg a dél-kazahsztáni Turkisztánban tartották volna, de a szervezők a járványhelyzet miatt végül videokonferenciát rendeztek.

Figyelmébe ajánljuk