Orbán: kibírjuk a válságot

  • narancs.hu
  • 2020. június 12.

Belpol

„Egy-két ponton változtatni kell az EU-s hitelfelvételen, aztán pedig imádkozzunk.”

Ha péntek reggel, akkor a Kossuth Rádió vendége Orbán Viktor. A mai adást azzal a kérdéssel kezdte Nagy Katalin, hogy "Mikorra várhatjuk, hogy megszűnik a veszélyhelyzet?". A kormányfő elmondása szerint a veszélyhelyzetet a parlament szünteti majd meg, de ez a vírust nem befolyásolja. „Volt olyan ország, ahol elnöki rendelettel szüntették meg a vírust, de ez nálunk nem járható” – mondta Orbán. A miniszterelnök nem mondta ki, melyik országról van szó, de mint ismert, Türkmenisztán járt el így.

Orbán Viktor szerint járványügyi készültségre a továbbiakban is szükség van, ezért megmarad az Operatív Törzs, a kórházparancsnoki rendszer is, valamint megerősítik a tisztifőorvos jogköreit. „Szokták mondani, a pénz nem boldogít, de még életeket sem ment” – mondta Orbán arra, hogy nálunk gazdagabb országoknál is jobban védekezett Magyarország. Majd arról értekezett, óvatosan kell nyitni, nem szabad elfeledkezni az idősekről.

A miniszterelnök a nemzeti konzultációról szólva azt mondta, hogy a sikeres védekezés nem a jó kormányzati munkán múlik elsősorban, hanem a jó egészségügyön, de még inkább azon, hogy az emberek elfogadják a védelmi szabályokat – szerinte ezért kell a konzultáció. „Mivel ősszel második hullámra számítunk, egyetértési pontokat kell találnunk.”

A munkahelyek megvédéséről Orbán azt mondta, hogy minden másnap átfogó jelentést kap a munkanélküliségről, illetve arról, mennyi munkahelyet mentettek meg kormányzati beavatkozással. Ez utóbbi szám 1 millió fölött van már – hangsúlyozta.

A miniszterelnök ki tudja már hanyadszorra deklarálta, hogy nem segélyt akarnak adni az embereknek, hanem munkát. Úgy nyomatékosított, hogy optimizmusát nem a levegőből veszi, hanem abból, hogy látja a számokat. Ahogy elmondása szerint azt is látja, hogy szoros az összefüggés van a jó kormányzás és a gazdaság között. A következő években pedig szerinte ez még jellemzőbb lesz. „Gazdaságvédelmi időszakban vagyunk” – jelentette ki. Orbán szerint ha ebből jól jövünk ki, megelőzhetünk még a nálunk erősebb gazdaságokat is. Mint mondta, nyugodtan mérhetjük már magunkat a Nyugathoz, a helyes magyar testtartás már az, ha kihúzzuk magunkat.

A jövő évi költségvetésről azt mondta, nem kevesebb, hanem több lesz a pénz. De nem is a pénz mennyisége, hanem az értelmes elköltése a lényeg – emelte ki Orbán. Lesz a büdzsében gazdaságvédelmi és járványügyi alap is, ezek szem előtt tartásával kell költekezni majd 2021-ben. Megjegyezte azt is, „fantasztikus eredmény” a hitelmoratórium, mert rengeteg pénz maradt az embereknél.

Külön kérdésre felelve az önkormányzatiságról is szólt, arról mennyi pénzt vonnak el az önkormányzatoktól, különösen Budapesttől. Orbán szerint a védekezésben mindenkinek részt kell vennie, „egy csónakban ülünk, együtt sírunk, együtt nevetünk.” Az önkormányzatok nem önálló, leválasztható egységek, hanem Magyarország részei, hozzá kell járulniuk a védekezéshez – mondta a miniszterelnök. Szerinte az önkormányzatok bevétele 2021-ben nőni fog, „semmi ok arra a hangütésre, amit most tapasztalunk”. Az önkormányzatok Orbán szerint fejlődni fognak.

Csütörtöki, V4-es találkozóról azt mondta, teljes az egység a négyek között abban, hogy az EU-s járványkezelési alap teljesen ellentétes a magyar szemlélettel. Ugyanis a magyar szemlélet az, mint mondta, hogy először megdolgozunk a pénzért, aztán költjük el. Az uniós szemlélet ezzel szemben Orbán szerint a hitelfelvétellel egyenlő. De szerinte is be kell látnia, valamit most csinálni kell uniós szinten, mert vannak országok, amik rossz állapotban vannak. Nem Magyarország, bár igaz, minket is „oldalba vágott a válság, szenved a gazdaságunk”, de az államadósságunk alacsony, kibírjuk a válságot Orbán szerint.

Az EU-s hitelfelvételről azt mondta a miniszterelnök, hogy szerinte ezt a módszert most az egyszer alkalmazni kell, de nem lehet „baleknak nézni” Közép-Európa országait ebben. „Egy-két ponton változtatni kell az EU-s hitelfelvételen, aztán pedig imádkozzunk.”

Figyelmébe ajánljuk