Orbán Matolcsyt ajánlja Áder figyelmébe

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. február 12.

Belpol

Orbán ismét "jobbkezét" jelöli a jegybank élére.

Orbán Viktor miniszterelnök Matolcsy György ismételt kinevezésére szándékozik javaslatot tenni a Magyar Nemzeti Bank elnöki tisztségére Áder János köztársasági elnöknek, a jelölt parlamenti meghallgatása után - tájékoztatta az MTI-t kedd délután Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

A kormányfő levélben fordult Kövér Lászlóhoz, az Országgyűlés elnökéhez, melyben - tájékoztatva őt személyi javaslatáról - arra kéri a házelnököt, hogy intézkedjen Matolcsy Györgynek az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtti meghallgatása érdekében.

A "jobbkéz"

Mint emlékezetes, Orbán a végletekig ragaszkodik a volt gazdasági miniszteréhez, a jegybank jelenlegi elnökéhez. 2010-ben, amikor a Fidesz szekerét toló Simicska Lajos lapjában, a Magyar Nemzetben arról jelentek meg cikkek, hogy Matolcsynak távoznia kellene, Orbán személyesen védte meg hangsúlyozva, a miniszter - aki 2013-ban lett az MNB vezetője - a "jobbkeze", akit soha nem engedne el.

Akkor úgy fogalmazott: "mi mindig is úgy gondolkoztunk Matolcsy miniszter úrral, hogy a munkamegosztás közöttünk az úgy fest, mint Németország újjáépítésekor. Tehát, hogy a miniszterelnök az kvázi Adenauer és a gazdasági miniszter meg kvázi Erhard". "Ez szerénytelenül hangzik, de a struktúra így fest. Sosem vált meg egyik a másiktól"

Matolcsy éppen esküszik

Matolcsy éppen esküszik

Fotó: MTI

 

Matolcsy György hat évre szóló jegybankelnöki megbízatása 2019. március 3-án szűnik meg. A Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény szerint a szervezet elnökének személyére a miniszterelnök tesz javaslatot a köztársasági elnök számára. Az MNB elnökének megbízatása hat évre szól. Egy személy legfeljebb két alkalommal lehet az MNB elnöke.

Az Alaptörvény értelmében a jegybank elnökét a köztársasági elnök nevezi ki.

Neked ajánljuk