Élőlánccal, saját testükkel védték a tudósok az Akadémiát

  • B. Papp Máté
  • 2019. február 12.

Belpol

Több mint ezren tüntettek az Akadémia védelmében.

"Odajött hozzám két külföldi, hogy mi történik itt. Amikor elmondtam, hogy a kormány lényegében fel akarja számolni a hazai tudomány legfontosabb intézményét, a Magyar Tudományos Akadémiát, elkerekedett a szemük" - meséli a Narancs.hu tudósítója, hogyan reagáltak a Széchenyi István téren zajló tüntetésre a Belvárosban sétáló turisták.

Nem ez az első eset, hogy a külföldiek egyszerűen képtelenek megérteni, mi zajlik Magyarországon. Palkovics László innovációs miniszter terveit - az MTA kutatóhálózatának felszámolását, a Akadémia tudósklubbá degradálását - vélhetően már a hazai kutatók nagy többsége sem érti, azt viszont sokan felfogták, ha a kormány sikerrel jár, akkor elveszítik kutatói szabadságukat, söt, sokan a munkahelyüket is.

false

A keddi tüntetést a frissen alakult, Palkovics terveivel szembeszálló Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) szervezte. Tudósítónk szerint a téren több mint ezer tüntető jelent meg, sokaknak könyv van a kezébe, mások transzparenseket hoztak. Az Akadémia szabadságát követelik, putyinoznak - arra utalva, hogy az MTA beszántása orosz mintára történik.

Kiszorító: oroszországi minta szerint zajlik az MTA beszántása?

Okkal tűnik úgy, hogy az Orosz Tudományos Akadémia és a Magyar Tudományos Akadémia átalakítása ugyanarra a kulcsra jár.

A tüntetők célja, hogy élőlánccal vegyék körbe, "védjék meg" az Akadémia épületét. Az ADF azért keddre szervezte a megmozdulást, mert a testület elnöksége ma dönt arról, hogy elfogadják-e Palkovics feltételeit és pályáznak-e a kormány által kiírt pályázatokra, vagy a teljes ellenállást választják, semmilyen kompromisszumot nem kötnek.

false

 

Az MTA elnöke, Lovász László le is jött a tüntetők közé, és átvette a tudósok által aláírt petícióját, amely arra kéri az elnökséget, ne engedjen a Palkovics-tervnek.

false

Nem sokkal délután két óra előtt Pléh Csaba pszichológus, nyelvész mondott beszédet a rendezvényen, Az akadémikus szerint az innovációs minisztérium úgy próbálja versenyeztetni a tudósokat, hogy közben amputálja a lábukat (azaz elvonja a kutatási pénzeket - a szerk.). "Ez óriási kockázatot jelent. El a hivatalnoki kezekkel a pénzektől" - mondta Pléh.

false

 

A MTA-nál van Magyarország legnagyobb kutatókat fenntartó hálozata, 2017-ben több mint négyezer publikáció született, ez hatalmas eredmény" - hangsúlyozta beszédében Szilágyi Emese kutató. "Ha engedünk a minisztérium akaratának, nem kérdés, hogy elveszíti a függetlenségét az Akadémia. Kénytelenek vagyunk konfliktust vállalni. Cselekvő közösségnek kell maradni."

false

A beszédek elhangzása után a tüntetők élőláncot formáltak a Magyar Tudományos Akadémia épülete köré.

false

Figyelmébe ajánljuk