Orbán Viktor: Soros György egy tehetséges magyar honfitárs

  • MTI
  • narancs.hu
  • 2018. december 23.

Belpol

De "plüssmacikkal és virágokkal nem lehet határt védeni".

Európa csak akkor stabil és sikeres, ha Európa európai marad – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök egy osztrák híroldalnak adott interjújában.

Az oe24.at oldalon vasárnap megjelent interjúban Orbán a jövő évi EP-választásokról azt mondta: az európai nemzetek most először szavaznak közösen egy közös témáról, mármint a migrációról. A választási kampányban mindenhol ez lesz a központi kérdés – tette hozzá.

A magyar kormányfő reméli, hogy erősebb lesz a hangja azoknak az embereknek, akik nemzeti identitásukat, csakúgy mint keresztény szokásaikat, meg szeretnék tartani és védeni.

A miniszterelnök értékelése szerint jó lenne, ha Európa egy hangon mondaná: "Európa az európaiaké." Van egy kultúránk, vannak vallásaink, értékeink. Fontos a vallásszabadság – fejtette ki Orbán Viktor, hozzátéve, aki itt szeretne élni, annak ezt el kellene fogadnia, és nem lehet antiszemita.

Orbán úgy fogalmazott: "Ha azonban nem mondjuk meg világosan, hogy ez az elvárásunk, akkor nem fogják tisztelni a mi kultúránkat, és a kultúránk el fog pusztulni. Akkor káosz lesz."

A miniszterelnök a határvédelemről szólva azt mondta: "egy ország védelme nem jó embereket, hanem felelős embereket igényel". Mint mondta, nincs kőből a szíve, de "plüssmacikkal és virágokkal nem lehet határt védeni". A migránsok a másik oldalon megrohanták a határt, megdobálták a határőröket, és megtámadták a rendőrséget. Ez ellen védekezni kell – hangsúlyozta a magyar kormányfő.

Orbán Viktor az interjúban azt mondta: olyan ember szeretne lenni, akinek a döntéseit a magyarok támogatják és tisztelik. "Ha mellesleg még jó ember is vagyok, akkor jó, de nálam első helyen a Magyarország iránti felelősség áll" – közölte a miniszterelnök.

Orbán Viktor az interjúban elmondta: Soros György egy "tehetséges magyar honfitárs", de megjegyezte, nincs jó véleményük egymásról. Ugyanakkor mindketten ugyanahhoz a nemzethez tartoznak, és "mi, magyarok senkit nem diszkriminálunk a vallása miatt" – tette hozzá arra a felvetésre reagálva, hogy a Soros-kampány kritikájával kapcsolatban antiszemita vád is érte.

Magyarország szabad ország. Szabadon lehet megnyilvánulni, szabad a kormányt kritizálni, sőt ellene tüntetni is – mondta a kormányfő, hozzátéve: Sorosnak nagy hálózata van, sok NGO-t finanszíroz. Az Európai Unió is több Soros-szervezetet finanszíroz. Ezek az NGO-k pedig részt vesznek a politikai életben – tette hozzá Orbán.

A miniszterelnök azt mondta: Sorossal békés vitáik voltak addig, amíg szervezetei nem kezdték el finanszírozni a migránsokat, arra bátorítva őket, hogy jogellenesen lépjék át a magyar határt. "Ez Magyarországon nem elfogadható" – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve, olyan törvényeket alkottak, amelyek szerint az "ilyen viselkedés" veszélyezteti a nemzetbiztonságot. Konfliktusuk abban áll, hogy Soros György a migránsokat Magyarországra és Európába szeretné hozni – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy viszont ezt nem engedheti.

A CEU Bécsbe költözésével összefüggésben a miniszterelnök kiemelte: a CEU-nak csak teljesítenie kell az összes törvényi rendelkezést, mint minden más egyetemnek Magyarországon. Orbán Viktor szerint Soros György budapesti egyetemén folytatódni fog az oktatás, és diplomákat fognak ott osztani. "Ismerem Sorost", ő nem az az ember, aki csak úgy elhagyja Budapestet – jegyezte meg Orbán Viktor.

Az interjúban a miniszterelnök azt is elmondta: a karácsonyt mindig családjával tölti. Úgy fogalmazott: "Magyarországon a család az első."

Figyelmébe ajánljuk