Varga Mihály szerint az ellenzék be akarja csapni az embereket, szándékosan félremagyarázza a túlóratörvényt

  • MTI
  • narancs.hu
  • 2018. december 23.

Belpol

A pénzügyminiszter szerint a magyar gyakorlattal nincs semmi gond.

A pénzügyminiszter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában nyilatkozott a rabszolgatörvényről. Szerinte senki nem kezdeményezett olyasmit, ami szembemenne az uniós irányelvekkel, gyakorlattal; ez igaz a túlórakeret és a túlórarendszerek módosítására is, viszont „az ellenzék be akarja csapni az embereket, szándékosan félremagyarázza az önkéntes túlmunkaidő bővítéséről szóló törvényt”.

A miniszter felmondta a már jól ismert fideszes érveket, melyek szerint a magyar gyakorlattal nincs semmi gond, az lehetővé teszi azt is, hogy a munkavállaló – csak önként, saját beleegyezésével, írásban nyilatkozva – többletmunkával több pénzt keressen.

Varga kitért arra is, hogy a jelenlegi helyzetben a munkavállaló van jobb helyzetben a fideszes matek szerint. Ugyanis míg 2010-ben még 12 százalékos volt a munkanélküliség, most ez már 3,6-3,7 százalék körül van, közelít a teljes foglalkoztatottsághoz.

Kérdezték a minisztert a szerdán ismét eredménytelenül zárult minimálbér-tárgyalásokról is. Varga Mihály azt mondta, mindenkinek az lenne a legkényelmesebb és a legjobb, ha a munkaadói és a munkavállalói oldal képviselői meg tudnának állapodni. A szakszervezetek 13-15 százalékos bérigénye áll szemben a munkaadói 5-7 százalékos ajánlatával. A miniszter azt mondta, meg kell találni az egyensúlyi pontot. Van még néhány nap az évből, ha nem születne megállapodás, akkor kell a kormánynak nyilatkoznia az ügyben.

Neked ajánljuk