Orbánt Finnország szociáldemokrata miniszterelnöke is meglátogatja

  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 2.

Belpol

Szeptember végén az Európai Unió soros elnökségét betöltő Finnország vezetője még akár kellemetlen perceket is szerezhet Orbánnak.

Szeptember 30-án Budapestre látogat az Európai Unió soros elnökségét betöltő Finnország miniszterelnöke – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.

Antti Rinne kormányfőt Orbán Viktor miniszterelnök munkalátogatáson fogadja a Karmelita kolostorban, majd a tárgyalásuk után sajtótájékoztatót tartanak.

Orbán július végén Tusványoson azt mondta, hogy a következő fél évben Finnország fogja értékelni a magyar jogállamiság helyzetét, de önuralom kell ahhoz, hogy ne nevessük ki "finn barátainkat".

A miniszterelnök elmondása szerint ugyanis Finnországban nincs alkotmánybíróság, az Akadémia az oktatási miniszter felügyelete alatt áll, az igazságügyi miniszter javaslatára pedig a köztársasági elnök nevezi ki a finn bírákat.

Szinte mindenben Orbánnal szemben foglal állást az EU soros elnökségét betöltő Finnország miniszterelnöke

Demokrácia, az emberi jogok, a nemek közötti egyenlőség, a szólásszabadság, a jogállami mechanizmusok és a környezetvédelem a finn elnökség prioritásai. Egységes megoldást kell találni a migráció kérdésére a finn miniszterelnök szerint. Az Európai Unió feladata az átfogó biztonság és a béke megőrzése, „ez a legfontosabb kérdés", ezért hosszú távú és egységes megoldást kell találni a migrációra, jelentette ki Antti Rinne.

Orbán és a finn miniszterelnök találkozója még akár kellemetlenre is sikeredhet, hiszen a magyar kormányfő kritikáját követően a kormányhoz közelálló médiumok is támadást indítottak – a maguk kulturált módján – Finnország ellen az elmúlt hetekben.

Finnország volt budapesti nagykövete szerint Magyarország az egyik legkorruptabb ország az Unióban

Finnország soros EU-elnöksége okozhat némi fejfájást a Fidesznek, ez jó ideje egyértelmű, lehet, nem is keveset. "A közös értékek és a jogállamiság megerősítése Finnország jelenlegi soros EU-elnökségének egyik fő célja. Véget kell vetni néhány tagállam ezek elleni gyakorlatának úgy, hogy megfosztják őket az uniós támogatásoktól" – eztFinnország volt budapesti nagykövete írta a Helsingin Sanomat napilapban megjelent véleménycikkében, írja a 444.hu.

Figyelmébe ajánljuk