Óriási parkoló épülne a Lupa strand mellé

  • narancs.hu
  • 2019. április 15.

Belpol

A csúcsidőszakban 2000 autóra számítanak.

A Lupa-tó melletti önkormányzati tulajdonban lévő murvás területen, melyet jelenleg is parkolásra használnak az autósok, egy 1201 férőhelyes parkolót alakítanának ki – derül ki a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatalához benyújtott dokumentációból. Az engedélyezési eljárást a több tucat fővárosi parkolót üzemeltető Star Park Holding Zrt. indította meg – írja az Mfor.hu.

A területen már korábban is működött egy 350 helyes parkoló, amit a Fővárosi Katasztrófavédelem Igazgatósága (FKI) tavaly bezáratott. A murvás terület ugyanis éppen egy ivóvízbázis felett van.

A Star Park idén áprilisban új eljárást indított. A tervezett parkoló meghökkentően nagy lesz. Miközben az új 68 ezer férőhelyes Puskás Stadion csupán egy 556 férőhelyes parkolót kap, addig a Lupa mellett 1201 autó elhelyezését kívánják megoldani.

A parkoló a Lupa-tó szolgáltatásaihoz igazodva csak május 1. és szeptember 30. között üzemelne. A csúcsidőszakban - előre láthatólag július 20 - augusztus 20. között hétvégi napokon - viszont naponta 2000 személygépjármű elhaladásával számol a beruházó. A gond ezzel – többek között – az, hogy a terület a Szentendre Regionális Déli Vízbázis "A" hidrogeológiai védőövezetén helyezkedik el, ezért olyan műszaki kialakítás szükséges, ami megakadályozza az esetleges szennyeződések felszín alatti rétegekbe jutását. Így többek között vízzáróval felszerelt, csapadékvizet és szennyeződéseket összegyűjtő rendszert kell kialakítani a beruházónak.

A parkolótól nagyjából 400 méterre található a legközelebbi lakóház, üdülő, és 500 méterre fekszik a legközelebbi Natura 2000 terület, de nincs túl messze a Budakalászi Kemotaxonómiai Botanikus Kert Természetvédelmi Terület sem.

A Lupa-tavat és az azt körülölelő telket Gerendai - a Videoton vezetőjeként ismert - Lakatos Péter üzletemberrel közösen vásárolta meg néhány éve, így az magántulajdonba került. Gerendai az ingatlanért és a tóért több mint 1,2 milliárd forint fizetett, ezen felül a tavalyi nyitásig további 1,8 milliárdot költöttek a komplexumra, a legnagyobb kiadást a földmunkák, csatornázás és már infrastruktúra-fejlesztések jelentették. Akkor azt mondták, ha lesz rá igény, a tó közelében lévő területek megszerzésével bővíthető a létesítmény például kempinggel, esetleg szállodával - derült ki Gerendai szavaiból.

Figyelmébe ajánljuk