Nem került sokba, már meg is fizették: orosz állami alapítvány támogatja a Putyint kitüntető Debreceni Egyetemet

  • narancs.hu
  • 2017. szeptember 12.

Belpol

Bútorokat, könyveket adott az egyetemnek, Orosz Központot tart fenn a Russkij Mir Alapítvány.

Több mint 17 millió forinttal támogatta a Vlagyimir Putyint augusztusban díszpolgárává választó Debreceni Egyetemet a Russkij Mir Alapítvány – írja a 24.hu. A Russkij Mirt 2007 júniusában maga Putyin hozta létre egy rendelettel; az alapítvány Magyarországon támogatta már Lezsák Sándor lakitelki népfőiskoláját is.

A 24.hu által megismert, 2016-ban kötött szerződések értelmében az alapítvány 15 699 792 forint értékben támogatta bútorokkal és műszaki berendezésekkel az egyetemet, beszereztek például multimédiás vetítőrendszert, három notebookot, főnöki székeket és főnöki asztalt is. A Russkij Mir alapította Orosz Központnak juttatott könyvadomány értéke 1 959 438 forint volt.

Valerij Ljahov nagykövetségi tanácsos az Egyetem Orosz Központjának megnyitóján

Valerij Ljahov nagykövetségi tanácsos az Egyetem Orosz Központjának megnyitóján

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Azt már a hvg.hu derítette ki, hogy bár Putyin díszpolgári címéről valóban 90 százalék feletti többséggel döntött az egyetem szenátusa, az egy napig nyitva álló online szavazáson csak a tagok kb. 60 százaléka vett részt.

Azt is megtudtuk, hogy az előterjesztést Szilvássy Zoltán rektor készítette, és többek között arra hivatkozott, hogy a paksi bővítés miatt hazánkba látogató orosz szakemberek gyerekeit tanító általános iskolai és gimnáziumi tanárok továbbképzésében játszhat majd szerepet a Debreceni Egyetem.

Putyin díszpolgárrá választása miatt több debreceni tanszék is tiltakozott, Vajda Mihály filozófus pedig lemondott professor emeritus címéről.

„Ez az egész dolog egy gusztustalanság" - Vajda Mihály a professzori cím visszaadásáról és Putyinról

Interjú a filozófussal, aki lemondott professzori címéről, mert nem hajlandó közösséget vállalni a Putyint díszpolgárrá avató Debreceni Egyetemmel. Még augusztus végén írta meg a Népszava, hogy a Debreceni Egyetem (DE) díszpolgári címet ad Vlagyimir Putyinnak. Nem sokkal később kiderült, a hír valóban igaz, és az orosz elnöknek szóló kitüntetés ötletét az egyetem szenátusa 90 százalékos többséggel támogatta.

Figyelmébe ajánljuk