Orosz gép szállt le a Magyar Honvédség pápai repterén

  • narancs.hu
  • 2022. április 6.

Belpol

Az esetről tud az Európai Bizottság is.

Szerdán délelőtt egy orosz gép szállt le Pápán, a Magyar Honvédség repülőterén – írja a Telex.hu.

A Flightradar adatai szerint a gép Moszkvából indult, majd Belaruszon, Lengyelországon és Szlovákián átrepülve Magyarországon landolt. A gép az orosz Volga-Dnepr Airlineshoz tartozik, és több mint 3 óra alatt ért Moszkvából Pápára.

A lap felhívja a figyelmet arra, hogy

az eset azért érdekes, mert február végén az Európai Unió szankciócsomagjában az unió teljes légterét lezárták az orosz repülőgépek előtt, így Magyarország az EU többi tagországához hasonlóan kitiltotta a légteréből az oroszországi illetőségű repülőgépeket.

A Telex.hu megkérdezte a Külügyminisztériumot, hogy az orosz repülőkre vonatkozó légtérzár ellenére ki adott engedélyt a gépnek, és mi volt a célja a repülésnek.

Levelükre az Innovációs és Technológiai Minisztérium válaszolt. Annyit írtak: „Az orosz légifuvarozókra vonatkozó általános tiltás alól szűk körben mentesség adható. A kérdéses repülést az Európai Bizottság tudomásával, az útvonalban érintett uniós tagállamok engedélyével és egyetértésével hajtották végre”.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk