Karácsony: Érdemes felkészülni arra, hogy 2024-ben nem lesz közvetlen főpolgármester-választás

  • narancs.hu
  • 2022. április 6.

Belpol

A főpolgármester úgy látja, a Fidesz eddig minden ciklusban tett egy lépést afelé, hogy a tanácsrendszer szintjére züllessze le az önkormányzatiságot.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a hvg.hu-nak adott interjújában az ellenzék választási vereségének tanulságairól beszélt, emellett pedig azt is megismételte, hogy nem indul újra a Párbeszéd társelnöki posztjáért.

Bár Karácsony őszintén hitt benne, hogy az ellenzéki összefogás képes lesz jó eredményt elérni az országgyűlési választáson, a pártok közeledése a 2018–2022 közötti időszakban szerinte mégsem terjedt ki a választópolgárokra. A vereség okának alapos elemzéséhez, úgy gondolja, időre és még több információra van szükség.  

A főpolgármester szerint azt ki lehet jelenteni, hogy a pártszövetség mögül a Jobbik szavazói fogytak el, akiknek egy része a Fideszhez pártolt át, másik részük pedig a Mi Hazánkat támogatta, amivel kapcsolatban látni kell, hogy 2010 óta a választók kétharmada kitartón jobboldali vagy annál szélsőségesebb pártokra szavaz. Ennek fényében úgy tűnik, azoknak, akik 2018-ban a Jobbikra szavaztak, a jobboldali identitás fontosabb volt, ezért más párokat kerestek.

A választások tapasztalatai alapján a „nem Fidesz” stratégia nem működőképes, éppen ezért Karácsony úgy látja, az ellenzéknek most azt kell végiggondolnia, hogy milyen ajánlattal lehetne a Fidesz-szavazókra is hatni, ami elfogadhatóbb számukra, mint a jobboldal ígéretei.

„Identitáspolitikával biztosan nem lehet őket átcsábítani. Jóléti politikával talán.”

A főpolgármester megjegyezte, a Fidesz által választott populista politikával és az értelmiség zárójelbe tételével szemben az ellenzéknek is „jó értelemben vett” populizmusra lenne szüksége. 

Az interjúból az is kiderül, hogy a főpolgármester szerint maradnak az önkormányzatot sújtó elvonások, azonban, mivel Orbán Viktor tulajdonképpen a választás napján bejelentette, hogy nem lesz rezsicsökkentés, a durva megszorítások miatt keveseket fog érdekelni Budapest lassú halála. Karácsony hozzátette,

szerinte érdemes felkészülni arra, hogy 2024-ben nem lesznek önkormányzati választások olyan formában, ahogyan eddig megszokhattuk,

amivel együtt a közvetlen főpolgármester-választást is megszüntethetik.

Az interjú megjelenése óta Orbán Viktor szerda délutáni nemzetközi sajtótájékoztatóján elmondta, a Liget projekt eddig felfüggesztett épületeit meg fogják építeni. Karácsony Gergely erre a kijelentésre Facebook-posztban reagált, amelyben a miniszterelnök 2019-es parlamenti felszólalására hívta fel a figyelmet, miszerint ha a Fővárosi Önkormányzat nem támogatja, akkor nem lesz Liget projekt. A főpolgármester emlékeztetett, az önkormányzat álláspontja ebben a kérdésben változatlan: nem támogatják a Városliget beépítését.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk