Oroszország miatt kioktatta Szijjártó az amerikai külügyminisztert

  • narancs.hu
  • 2019. február 11.

Belpol

Ugyanakkor számos ígéretet is tettünk a bizalom helyreállítása érdekében.

Némileg váratlan volt Mike Pompeo magyarországi látogatása, főleg azért, mert nemrég a Wall Street Journal hosszú cikkben írta meg, hogy mennyire elhidegültek a magyar-amerikai kapcsolatok. Ezt cáfolni látszott a mai budapesti sajtótájékoztató, ami ugyanakkor nagyon rövid volt, és túl sok új konkrétumot nem is hozott. Megjegyzendő, hogy az amerikai külügyminiszter ezek után magyar civilekkel is fog találkozni, ugyanakkor mintha a magyar kormány leértékelte volna ezt a találkozót. Azon ugyanis nem jelent meg Orbán Viktor, csak Szijjártó Péter állt ki a Mike Pompeo-val tartott közös, budapesti sajtótájékoztatóra. Ami jelentheti azt is, hogy Orbán nem tartja magával egyenrangúnak az amerikai külügyminisztert, és ezt üzenheti a Fehér Ház (és az egész világ felé) felé is, ahol egyelőre nem akarják összehozni a Trump–Orbán találkozót. (2011-ben amúgy Orbán közös sajtótájékoztatón állt ki az akkori amerikai külügyminiszterrel Hillary Clintonnal.)

Az viszont kiderült: a pénzügyi–gazdasági jellegű ügyekben azonban a magyar kormány engedett az amerikai akaratnak.

false

 

Fotó: MTI

A sajtótájékoztatón az újságírók többsége nem is tudta feltenni a kérdéseit, így a Magyar Narancs munkatársa sem.

„Képmutatás zajlik az Oroszországhoz való hozzáállásban itt, Európában” – ezt már Szijjártó Péter mondta, aki erről Mike Pompeot is felvilágosította. A magyar külügyminiszter azt is hozzátette, hogy szerinte nem Orbán Viktort, hanem Emmanuel Macront fogadták szupersztárként Szentpéterváron. Emellett bejelentette: lezárták Magyarország és az Egyesült Államok védelmi együttműködésének megtárgyalását, a szöveg már a jövő héten a honvédelmi bizottság elé kerülhet, tervben van a középhatóságú légvédelmi rendszer beszerzése is. „Előrehaladott tárgyalások a középvédelmi rakétarendszer beszerzéséről, erről tájékoztatni fogják a parlament illetékes bizottságát”- mondta a magyar külügyminiszter.

Azaz az USA-tól fogunk vásárolni, ezt tehát elérték az amerikaiak. Szijjártó még azt is lemondta, az USA számíthat Magyarországra, mint katonai szövetségre. Hozzátette: nem fogjuk megengedni senkinek, sem az EU-nak, sem másnak, hogy beleszóljanak a külpolitikánk alakításában.

Pompeo azzal kezdte, hogy megemlékezett a három évtizeddel ezelőtti rendszerváltásról, és a szoros amerikai kapcsolatokról. Bejelentette, hogy új ösztöndíjprogram indul középiskolásoknak, akik amerikai családoknál tölthetnek el egy tanévet.

Megjegyezte: az energiaellátás körüli probléma nem arról szól szerinte, hogy amerikai cégek helyzetbe jönnek-e, az, mármint az energiaellátás nemzetbiztonsági probléma. Mármint hogy ki vagyunk téve Oroszország befolyásának, vagy sem, illetve hogy milyen mértékben. „Nem engedhetjük meg, hogy Putyin éket verjen közénk és a barátaink közé” – emelte ki Pompeo, aki a kínai befolyás veszélyeire is figyelmeztet. Oroszország és Kína nem osztják a szabad országok vágyát, amiért amerikaiak és magyarok együtt harcoltak.

Frissítés: A civilekkel is találkozott Pompeo

Civil szervezetek képviselőivel találkozott Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn Budapesten - közölte a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az MTI-vel. "A találkozóval kiemelt figyelmet kaptak a jogállamisággal kapcsolatos aggályok és a civilek helyzete" - olvasható a közleményben. Tudatták: Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke többek között a hatalommegosztás és a független igazságszolgáltatás csorbításáról, a jogállamiságot gyengítő kormányzati intézkedésekről és azokról az elmúlt években elfogadott törvényekről beszélt, amelyek gyengítik a magyar demokrácia szilárdságát. Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója a független és sokszínű sajtó demokratikus fontosságáról beszélt, míg Léderer Sándor, a K-Monitor igazgatója a korrupció helyzetéről számolt be a találkozón.

A civil szervezetek szerint a találkozó létrejötte és a véleményük iránti nyitottság ismét bizonyította, hogy az amerikai vezetés szövetségi kapcsolataiban is elkötelezett a jogállamiság értékeinek és a civil társadalom szerepének megvédésében.

Figyelmébe ajánljuk