Ötszáz kilométert utazott többszörös töréssel egy fiú, mert Szegeden épp nem volt ellátás

  • narancs.hu
  • 2024. június 6.

Belpol

Majd a zárójelentésben javasolt ellátásokat is elutasították.

Mezőkovácsháza-Orosháza-Budapest-Mezőhegyes útvonalat járt be mentővel egy többszörös törést szenvedett fiú májusban, mert a csongrádi megyeszékhely egyetemi klinikáján nem tudták ellátni – számolt be az esetről a Népszava.

Szegeden és a régióban nem volt olyan gyermek, aki ne kapta volna meg az azonnali szükséges ellátást – fogalmazott közleményében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) és Takács Péter egészségügyi államtitkár miután a lap megírta, hogy április elejétől hét héten át szinte teljesen leállt a dél-alföldi régióért felelős Szegedi Tudományegyetemen a gyermeksebészeti és -traumatológiai ellátás. Ugyanakkor a lap információi és az ellátási nehézségekről szintén tényként író Magyar Orvosi Kamara állásfoglalása mellett a szolgáltatási zavart erősíti annak a 11 éves fiúnak az esete is, aki Mezőkovácsházán szenvedett kerékpárbalesetet.

"A gyerek kora délután elesett, a mentő először Orosházára vitte" – idézte fel a lapnak kálváriájukat a fiú anyja. A mentő gyorsan kiérkezett, de az orosházi kórházban fél négytől fél hatig a folyóson várakoztak, mert – mint mondták neki – leállt a rendszer, így nem tudtak beteget fogadni. Amikor végre megvizsgálták a fiút, az orvos azt mondta: műteni kell, porcleválása, boka- és sípcsont törése van, sőt a sípcsontja kiugrott a bokaízületből. Tíz perc múlva

azt is közölték, hogy Orosházán nem tudják ellátni, Szeged pedig elutasította gyerek fogadását, így Budapestre kell menni.

 

"Nem hittem, amit az orvos mondott. Kétszer is visszakérdeztem, jól értem-e, hogy most a kora esti órákban neki kell vágnunk egy csaknem kétszáz kilométeres útnak. Kérdezgettem, hogy jutunk oda. Az orvos megnyugtatott, hogy hívott mentőt. Este fél tízkor értünk az országos baleseti intézetbe" – idézte fel az anya az esetet, majd úgy folytatta: "Körülbelül éjjel fél egyre végeztünk a begipszelt lábú, fájdalomcsillapítóktól kába fiammal. A mentésirányítás először nem akarta megengedni, hogy mentő vigyen vissza bennünket, de az orvos határozott fellépése után végül hazahozhattak minket Mezőhegyesre.

Hétfőn hívtam Szegedet és Orosházát is, mindkét helyen elutasították a zárójelentésen javasolt ellátásokat.

Szegeden például csak a telefonközpontosig jutottam, ott nagyon mogorván közölték: nem oda tartozunk. Orosházán pedig egyszerűen azt mondták, időpont előjegyzés nélkül nem tudnak fogadni. Hiába mondtam, hogy van időpontunk, hiszen a balesetiben odaírták, hogy kedd délelőtt gipszcsere, röntgen. Végül azt mondták, jó, jöjjenek el, majd valamikor sorra kerülnek" – mesélte a sérült fiú anyja a lapnak.

A Mezőkovácsháza-Orosháza-Budapest-Mezőhegyes útvonal oda-vissza csaknem 500 kilométer.

A lap úgy tudja, a régi ellátás továbbra sem állhat helyre, az új műtőben csak az akut és az olyan eseteket operálják, amelyek halasztása szervkárosodással járna. A tervezhető műtéteket továbbra sem végezhetik el, így a várólista egyre tovább nő, és a régióban számos gyermeksebészeti eset marad ellátatlanul.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.