Ötvennégy millió forintért vásárolt vérző, pislogó bábukat a TEK

Belpol

„A magas hűségű trauma szimulátor” szóösszetétel is furcsán hangzik, hát még, ami mögötte van.

Hat ponton (mű)vérzik, szuszog, saját keringéssel rendelkezik és pislogásának sebessége is állítható: többek között ezt tudja a Terrorelhárítási Központ új beruházása, ami magában 31 millió forintba került.

 A hivatalosan „magas hűségű trauma szimulátornak” nevezett orvosi eszközt a Közbeszerzési Értesítő szerint a Speeding Mérnöki Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. szállította le a TEK-nek. Az akkumulátorral működtetett komplex készüléken az akciók közben elszenvedett - lőtt, égetett, vagy éppen gránátrepesz hasította – sérülések ellátását gyakorolják a terrorelhárításnál, a kommandósokat pedig céges oktató készíti fel a szimulált és valódi sebek gyógyítására.

A több tízmilliós modell mellett a TEK még 58 darab „reanimációs és készségfejlesztő modellt” is vásárolt a Speeding Kft.-től 23,2 millióért: a név itt is megtévesztő lehet, hiszen ezek szintén egészalakos vagy torzót képező testmodellek, a felnőtt változattól a szétszedhető arcú, katéterezhető babákig.

A képzés szerves részét jelenti a TEK-es kommandósok, vagy ahogy ők mondanák: „felszámolók” felkészítésének. Mint az Origo 2014-ben megírta, a Terrorelhárítási Központ beavatkozó egységeiben pisztolytáskás orvosok is dolgoznak, de minden műveleti munkatárs kapalapfokú egészségügyi képzést , amiben benne van például a vérzés csillapítása vagy a légmell kezelése.

Akció közben TEK nemcsak hogy maga intézi a sürgősségi ellátást, de nem is enged civilt a tűzvonalba: a zárási zónában csak a saját orvosaik mozoghatnak, akik a sérülteket sürgősségi ellátás után átadják az Országos Mentőszolgálat munkatársainak, lőtávolon kívül.

Ezzel együtt csak elvétve hallani arról, hogy egy TEK-művelet során valaki súlyosan megsérült volna: az egyik ilyen eset volt, amikor szintén 2014-ben mesterlövészük vállon lőtt egy fegyveres ámokfutót Lajosmizsén. Nagyobb hírverést kapott viszont az Index által bemutatott szarvashiba, amikor 2013-ban a TEK felderítő tisztje egy bűnöző elfogása után véletlenül combon lőtte kollégáját.

(Címlapi képünk képernyőfelvétel,  a TEK egyik rajtaütésekor készült videójáról készült; a kép illusztráció.)

Figyelmébe ajánljuk