Palkovics az SZFE-ügyről: "Nem nekem kell velük tárgyalni"

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 11.

Belpol

Szerinte természetes, hogy vannak szakmai viták, de azokat "nem egy mérnökemberrel a minisztérium élén" kell lefolytatni.

Mindenképpen válaszol a Színház-és Filmművészeti Egyetem ( SZFE ) hallgatóinak a neki címzett levélre Palkovics László, de nem látja indokát annak, hogy az állam, mint az alapítvány létrehozója visszavonja Vidnyánszky Attila elnök, a tagok, az alapítvány megbízását - nyilatkozta pénteken az atv.hu-nak a miniszter.

Ezt pedig azzal indokolta, hogy "ezt a döntést jól megfontoltuk, a kutatórium összetétele Vidnyánszky Attila vezetésével megfelel a célnak." Szerinte természetes dolog, hogy szakmai viták folynak, de ezeket a kuratóriumnak kell lefolytatnia az egyetem vezetésével. Hangsúlyozta: "Nem nekem kell velük tárgyalni." Majd azt is hozzátette, hogy a korábbi szakmai egyeztetésen részt vett, ahogy az SZFE hallgatói is, ahhoz képest pedig semmi újat nem tudna mondani.

Különben is úgy véli, hogy a szakmai vitákat "nem egy mérnökemberrel a minisztérium élén" kell lefolytatni.

Ahogy azt mi is megírtuk, az SZFE dolgozói szeptember 9-én benyújtották sztrájkköveteléseiket a kormányhoz. A tájékoztatón a diákok képviselője felolvasta az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak címzett levelüket, melyben felszólítják Palkovics Lászlót, hogy oszlassa fel a kuratóriumot.

A tanárok képviseletében megalakult az SZFE dolgozóinak sztrájkbizottsága azért, hogy megpróbálják tárgyalásos úton kikényszeríteni az egyetemi autonómia visszaállítását.

„A Színház- és Filmművészeti Egyetem dolgozói 2020. szeptember 9-én benyújtották sztrájkköveteléseiket a kormányhoz. Az új alapítványi fenntartó által ránk erőltetett Alapító Okirat és SZMSZ olyan mértékben sérti egyetemünk autonómiáját, hogy ez előbb vezetőségünk és szenátusunk lemondását eredményezte, majd hallgatóink tiltakozásul elfoglalták az egyetemet. Mivel a fenti alapdokumentumok a munkavállalók érdekeit is sértik, az SzFE dolgozói a sztrájk eszközével csatlakoznak az autonómiáért folytatott küzdelemhez.” – olvasható közleményükben.

Az atv.hu azt is megkérdezte Palkovicstól, hogy kinek a felelőssége lesz, ha az SZFE-n sztrájkba lépnek szeptember 21-én. A miniszter erre kérdéssel válaszolt: "Milyen felelőssége lenne ebben az ITM-nek? A sztájkot nem a minisztérium kezdeményezte." Majd megjegyezte: "A felelősség azoké, akik a hallgatók mögé bújva, a hallgatói önkormányzatra nyomást gyakorolnak."

Palkovics László mellett Gulyás Gergely is megszólalt az SZFE-vel kapcsolatban, csütörtökön az ATV Egyenes beszéd műsorában azt mondta, hogy "a kormány nem része az SZFE körüli vitának, mivel az egyetem feletti kormányzati felügyelet megszűnt. A tüntetők most mintha visszakívánták volna a kormányt mint felügyelőszervet."

Majd a pénteki Kormányinfón hozzátette: "Soha nem volt még ilyen szabad az SZFE."

Figyelmébe ajánljuk