Kikötőt építene az MNB cége a Balatonnál, éppen azon a településen, ahol Matolcsy volt felesége a polgármester

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 11.

Belpol

Nagy rá az igény.

Negyven férőhelyes kishajókikötőt építene a Magyar Nemzeti Bank cége Balatonakarattyán, a volt MÁV-üdülő területén, illetve az előtte lévő partszakaszon, írja a 24.hu.

A lap emlékeztet: az MNB hat alapítványa 2015-ben 890 millió forintért vette meg a volt MÁV-üdülőt, ennek a helyén jelenleg egy oktatási és konferencia-központ épül. Ehhez a beruházáshoz kapcsolódna a kikötő megvalósítása, most azonban önkormányzati tulajdonra építkezne a jegybanki cég, az MNB-Ingatlan Kft. tulajdonában álló Optimum-Gamma Kft.

Ezzel bizonyára nem lesz gond, hiszen Balatonakarattya polgármestere Matolcsy Gyöngyi, az MNB-elnök volt felesége. A képviselő-testület már 2016-ban döntött arról, hogy "szükségesnek és szabályszerűnek tartják a kikötő létesítését a területen." A beruházás azért haladt lassan eddig, mert Balatonakarattya és Balatonkenese között vagyonmegosztási vita volt.

Az engedélyezési tervhez készült előzetes vizsgálati dokumentációban azonban már arról írnak, hogy a projekt rendelkezik hatályos engedélyekkel. A vízi munkákat a Bahart Zrt. végzi majd el, a kivitelezéssel pedig 2021 őszére el is készülnek. A kikötő 40 férőhelyes lesz, egy 2019-es becslés szerint bruttó félmilliárd forint körüli összegbe kerül majd.

A tervdokumentáció pedig arra is kitér, hogy a térségben nagy az igény az új kikötőkre, de a "környezet- és természetvédelmi szempontok miatt kikötő építésére jelentős új partszakaszok kijelölése egyre nehezebb, de a part kiépítettsége, a strandok elhelyezkedése, és szinte a Balaton teljes körbeépítettsége sem kedvez új kikötők kialakításának".

A nagy ígéret - Matolcsyék Balatonakarattyán

Milliárdos fejlesztésekkel kecsegtette Balatonakarattyát a 2010-es évek elején Matolcsy György és felesége, ha cserébe a lakosok úgy döntenek, hogy Akarattya váljon le Balatonkeneséről. A település önálló lett, a polgármester pedig Matolcsy Gyöngyi, a fejlesztések viszont elmaradtak. Matolcsy György családja generációk óta kötődik Balatonakarattyához, a jelenlegi jegybankelnök nagyapja maga is részt vett a nyaralótelep 1928-as felparcellázásában.

Figyelmébe ajánljuk