Palkovics: az új fenntartói rendszer csak akkor lép életbe, ha az orvosegyetemek kérik

  • narancs.hu
  • 2021. január 12.

Belpol

A miniszter kedden egyeztetett a négy egyetem vezetőjével.

Az orvosképző egyetemek dönthetnek lehetséges modellváltásukról - áll az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) keddi közleményében.

Mint írják: Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden egyeztetett a négy orvos- és egészségtudományi egyetem vezetőivel a modellváltás lehetőségéről. "Az eddig nyolc intézményben bevezetett, valamint az Országgyűlés döntése alapján további két intézményben bevezetendő struktúraváltás előnye, hogy a rugalmasabb működési kereteknek köszönhetően a magyar fiatalok korszerű képzésben részesülhetnek, a munkaerőpiacon is értékesebb tudást sajátíthatnak el" - hangsúlyozták.

A felsőoktatásért felelős miniszter munkamegbeszélésen ismertette egy esetleges közfeladatot ellátó közérdekű alapítványi átadás lehetséges forgatókönyveit

  • a Debreceni Egyetem,
  • a Pécsi Tudományegyetem,
  • a Semmelweis Egyetem
  • és a Szegedi Tudományegyetem vezetőivel.

A közlemény szerint Palkovics László hangsúlyozta, hogy az új fenntartói rendszer csak akkor lép életbe, ha az orvos- és egészségtudományi egyetemek ezt kifejezetten kérik. A rektorok biztosították a minisztert arról, hogy néhány héten belül tájékoztatják a szaktárcát a szenátusi döntésekről.

Ahogy arról néhány napja beszámoltunk, lapunkhoz olyan információk jutottak el, mely szerint alapítványi fenntartásba kerülhet a Debreceni Egyetem és Szegedi Tudományegyetem augusztus 1-jétől. Információnkat a debreceni felsőoktatási intézmény több vezető oktatója is megerősítette. Egyik forrásunk arról beszélt, a napokban összehívták az egyetem dékáni tanácsát, az ülésen pedig a rektor közölte, hogy az intézmény alapítványi működésre áll át, az erről szóló konkrét tervek egy hónapon belül elkészülnek. 

Az egyik, lapunknak név nélkül nyilatkozó oktató azt mondta: „Hogy erről lenne demokratikus vita, az szinte kizárt”. Egy másik vezető oktató úgy fogalmazott, az alapítványi fenntartás konkrétumairól semmit sem tudnak, de az egyetem vezetése „nyíltan és büszkén beszél róla”.

A Narancs karácsonyi dupla számában részletes cikkben jártuk körbe az állami egyetemek kormány által vezényelt "modellváltását", azaz alapítványokba történő kiszervezését. Erről itt olvashatnak bővebben.

 

Figyelmébe ajánljuk