Nem csak az SZFE autonómiáját veszélyezteti a modellváltás

Belpol

Upor László meglepődött, hogy máshol szó nélkül tűrik a kuratóriumok túlhatalmát. 

A Magyar Narancs hetilap karácsonyi dupla számában részletes cikkben járjuk körbe az állami egyetemek kormány által vezényelt "modellváltását", azaz alapítványokba történő kiszervezését. Ebből az írásból közlünk most néhány részletet. 

A szélesebb közvélemény a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) tiltakozása nyomán értesülhetett Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedvelt projektjéről, a felsőoktatási modellváltásról. A kormány szeptember 1-jével adta át az SZFE fenntartói jogait egy állami alapítású vagyonkezelő alapítványnak, az alapítvány kuratóriumának élére Palkovics az egyetemmel köztudottan ellenséges, kultúrharcos viszonyban álló Vidnyánszky Attilát nevezte ki. (...)

Bár az SZFE története sok szempontból egyedi, és nem véletlen, hogy éppen itt alakult ki látványos összetűzés a kuratórium és az egyetemi polgárok között, maga a modellváltás más intézményeknél is már alkalmazott központi séma alapján zajlott. A kormány először tavaly július 1-jével a Budapesti Corvinus Egyetemet szervezte ki egy alapítványnak, idén augusztusban, egy hónappal az SZFE fenntartóváltása előtt további hat intézményt adtak alapítványi kézbe: az Állatorvostudományi Egyetemet, a Miskolci Egyetemet, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet (MOME), a kecskeméti Neumann János Egyetemet, a Sop­roni Egyetemet és a győri Széchenyi István Egyetemet. A parlament előtt lévő két jogszabálytervezet szerint hasonló sors vár jövő februártól a Szent István Egyetemből létrehozott Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemre, majd szeptembertől a veszprémi Pannon Egyetemre. Tudható, hogy a kormányzatban felmerült a modellváltás a képzőművészeti, a táncművészeti és a zeneművészeti egyetemnél, valamint a Semmelweis Egyetemnél is, az egri Eszterházy Károly Egyetemet pedig a HVG információ szerint a katolikus egyház fenntartásába adná az állam.

Layout 1

A 2021/2022-es tanév kezdetére összesen tíz egyetem lesz alapítványi fenntartásban, ezekbe az intézményekbe vették fel 2020-ban a felsőoktatásba újonnan belépők közel 20 százalékát, 13 381 hallgatót (ebbe beleszámoltuk a Kaposvári Egyetemre és az Eszterházy Egyetem gyöngyösi karára felvetteket is, mivel ezek az intézmények beolvadnak az új agráregyetembe). A modellváltás a magánszféra jelentős térnyerését hozza a magyar felsőoktatásban, és óriási hatalmat ad a Palkovics összeállította kuratóriumok kezébe. (...)

A modellváltó egyetemek között abban sincs különbség, hogy a kuratórium mindenhol lehetőséget kapott az egyetemi szenátus jogköreinek csorbítására, és a legtöbb helyen élt is ezzel. Az egyetemek új alapító okiratait, szervezeti és működési szabályzatait (szmsz) megvizsgálva azt találjuk, hogy még csak nem is az SZFE-n volt a legdurvább a hatáskörelvonás. „Ami a Színművészetivel történik, bizonyítja, hogy a modellváltásban benne rejlik egy intézmény teljes átállításának lehetősége. Az egyetem elveszíti az autonómiáját, vagyo­na és állami támogatása pedig a közpénzjellegét. Nem az lep meg, hogy nálunk ekkora az ellenállás, hanem hogy máshol szó nélkül tűrik a kuratóriumok túlhatalmát” – mondja Upor László, az SZFE volt megbízott rektora, aki kollégáihoz hasonlóan augusztus végén mondott le pozíciójáról.

E rövid cikkajánlónk egy remek tényfeltáró írás kivonata. Az eredeti cikk teljes mélységében, szélességében és magasságában a Magyar Narancs fenomenális karácsonyi dupla számában olvasható - amely előfizetés ellenében immár digitálisan is elérhető! Vásárolja meg az újságosnál, a közértben, a benzinkúton - vagy szerezze meg most rögtön!

Figyelmébe ajánljuk