Pankotai Lili első fokon elvesztette a pert volt iskolájával szemben

  • narancs.hu
  • 2024. október 8.

Belpol

A bíróság nem találta megalapozottnak, hogy az iskola megsértette a diák személyiségi jogát.

„A Pécsi Törvényszék szerint a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma nem sértette Pankotai Lili személyiségi jogát azzal a hadjárattal, ami miatt iskolát kellett váltani az érettségi évében” – írta a diákot képviselő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a 444.hu által szemlézett közleményében. Az elsőfokú ítélet nem jogerős.

Mint ismert, Pankotai Lili a 2022. október 23-i budapesti tanártüntetésen szólalt fel, emiatt másnap a Nagy Lajos Gimnázium nyilvánosan elhatárolódott tőle. A TASZ szerint ezután a gimnáziumban folyamatos érzelmi nyomás alá került, osztályfőnöke többször kiküldte az óráról, a beszédre hivatkozva pedig lemondta az osztálykirándulást. A legsúlyosabb eset a szervezet szerint az volt, amikor az iskola igazgatója felmérést végzett a tanárok körében, hogy szeretnék-e a továbbiakban is tanítani a végzős diákot, majd közölte a lánnyal, hogy egy kivételével a tanárai a jövőben nem szeretnének vele együttműködni. Ahogy akkor arról mi is beszámoltunk, Pankotai Lili a TASZ segítségével 2023-ban indított pert volt iskolája ellen.

A közlemény szerint a bíróság nem találta megalapozottnak azt, hogy az iskola megsértette Pankotai Lili személyiségi jogát, a törvényszék álláspontja szerint nem történt jogsértés.

Az ítélet többek között arra hivatkozott, hogy Pankotai Lili felszólalása nem volt egészében politikai vélemény, emiatt pedig nem élvezi a politikai véleményekre vonatkozó jogi védelmet.

„A bíróság a politikai véleménynyilvánítást nagyon szűken értelmezte, és miután talált formális okot arra, ahogy az iskola Pankotai Lilivel bánt, azt már nem vizsgálta, hogy emellett volt-e szó zaklatásról. Ez az ítélet azért szomorú, mert nem szab annak gátat, hogy az iskolák elbátortalanítsák a diákjaikat a közéleti részvételtől” – mondta az ítélethirdetés után Zeller Judit, a TASZ jogásza.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A régi olaszos hangulat

Orbán Viktor elfoglalásról, visszafoglalásról beszélt Matteo Salvini pártjának buliján, miközben az általa vezetett ország éppen most szegényedik el. Kicsit elmorfondíroztunk azon, miről is van szó.