Papírrepülőket, majd keményebb tárgyakat is dobáltak a tüntetők

  • narancs.hu
  • 2023. május 20.

Belpol

A péntek délutáni tüntetés után néhány százan nekifeszültek a rendősorfalnak, repültek a horgászbotok, teli sörös dobozok és csavarok is.

Az éjszaka közepén tartott rendkívüli sajtótájékoztatót a BRFK, bemutatandó, mi mindennel dobálták meg a tüntetők a rendőröket. A péntek esti, egyébként bejelentetten és jogszerűen lezajlott diáktüntetést követően egy "néhány száz főből álló agresszív tömeg" próbálta meg este 8 és 9 óra között áttörni a rendőrsorfalat a Rippl-Rónai utcánál. Fülöp Gergely rendőr alezredes, a BRFK kommunikációs osztályának vezetője szerint a százfős tömeg erőszakkal, folyamatosan és összehangoltan próbált meg túljutni a rendőrökön. A csoport a Lendvay utcai Fidesz-székházat vette célba, ezt elfelejtette hozzátenni az alezredes.

 
Találkozás a rendőrökkel a Lendvay utcai Fidesz székház közelében
Fotó: Sióréti Gábor
 

Fülöp szerint a tüntetők először csak verbálisan, majd tettleg is provokálták a rendőröket. Elkezdték őket dobálni, először papírrepülőkkel, végül "egyre komolyabb" tárgyakkal. Felsorolása szerint teli sörösdobozt, fémtermoszt, vascsavart is dobtak a rendőrök felé, továbbá horgászbotot, összetört zászlórudat vágtak be és szúrtak be a a rendőrök közé, valamint egy füstgyertyát is bedobtak a sorfal mögé. "Ez az egyre agresszívabb támadás, ami közvetlenül veszélyeztette volna a rendőrök testi épségét, megalapozhatta, megalapozta volna a rendőrségi törvény által szabályozott kényszerítőeszközök alkalmazását", mondta Fülöp, azonban a rendőrök "óriási türelmet" tanúsítva testi erővel tartották vissza "ezt a néhány száz feldühödött, megvadult embert".

 
Fotó: Sióréti Gábor
 

Hogy mennyire volt forró a helyzet mondjuk egy Fradi–Újpest meccs utáni balhéhoz képest, nem részletezte az alezredes, de fontosnak tartotta megjegyezni: a rendőrök a lehető leghumánusabb módon, jogszerűen, szakszerűen, törvényesen jártak el az intézkedések során. Négy fiatalt kiemeltek a tömegből, őket a többi tüntető préselte a rendősorfalnak. Eljárás nem indult ellenük. Két embert azonban a helyszínen hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt elfogtak és a rendőrség további feljelentéseket tesz csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen, egy emberrel szemben pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt tettek szabálysértési feljelentést.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk