Párbeszéd: gagyi ázsiai kórházi műszerek miatt alakulhat ki egy csomó műtéti sebfertőzés

  • narancs.hu
  • 2017. december 23.

Belpol

A párt szerint a spórolás miatt nem mindig a minőség számít.

A kormány nem válaszol a Párbeszéd kérdésére, amely az Ázsiából beszerzett kórházi eszközök biztonságát firtatta. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára csupán lehivatkozta a vonatkozó rendeletet, arra azonban nem adott megnyugtató választ, hogyan történik a gyanúsan silány minőségű eszközök ellenőrzése, illetve hogyan garantálják a betegek biztonságát. A Párbeszéd újra az Emmihez fordul, amíg az nem hajlandó elárulni a teljes igazságot – írta szombati közleményében Szabó Tímea országgyűlési képviselő.

A Párbeszéd írásbeli kérdésében azt szerette volna megtudni a kormánytól, hogy igazak-e azok a hírek, melyek szerint az Ázsiából beszerzett különböző kórházi eszközök jó része mikrobiológiailag nem megfelelő, ezért veszélyeztetheti a betegek életét.

Szakértők szerint az évi körülbelül 20 ezer műtéti sebfertőzés 30 százaléka megelőzhető lenne, ha az intézményekben megfelelő minőségű eszközökkel dolgoznának a szakemberek. Ennek ellenére az évek óta nagyjából 50 milliárdos adósságok miatt a spórolásra kényszerülő kórházak Ázsiából szerzik be ezeket és jelentős részüknek megkérdőjelezhető a minőségük – áll a közleményben.

A Párbeszéd továbbra is kíváncsi arra, hogy a rendeletek alapján melyik szervezet, milyen gyakran és milyen mintavételi eljárással végzi az ellenőrzést, és hogy gyanú esetén a minisztérium milyen vizsgálattal állapította meg, hogy az alaptalan.

Ezért rohadnak le a kórházak

Több pénz is segítene, nyilván, de az alapvető probléma az, hogy az eredetileg jónak indult kórház-finanszírozási rendszert politikai félelemből kilúgozták. A magyar kórház-finanszírozás alapja, hogy az ellátott eseteket csoportosítják. Minden betegségcsoportnak van egy pontértéke, és minden pont után jár bizonyos mennyiségű támogatás. Ezek a Homogén Betegségcsoportok (HBCS), melyet az amerikai Diagnosis Related Groups (DRG's) mintájára honosítottak meg.

Neked ajánljuk