Bekapcsolva maradt mikrofon: így fojtotta bele a szót Lezsák az ellenzékbe

  • narancs.hu
  • 2018. november 28.

Belpol

Videón lehet megnézni, ahogy megdumálták szünetben, miként is vethetne véget a kellemetlen vitának - egyébként szabályellenesen.

Tegnap zajlott a parlamenti vitája a Kósa Lajos által benyújtott javasatnak, miszerint 250-ről 400-re emelnék a munkavállalók túlóraszámát. Az éjjel fél 12-ig tartó vita azonban botrányosan ért véget: a a házelnök Lezsák Sándor ugyanis először a hosszabb hozzászólásokat nem engedélyezte, majd elkezdte az ellenzéki képviselőket kitiltani a vitáról. És bár lettek volna még felszólalók, tehát tovább kellett volna tartania a vitának, ő azt - egyébként házszabály - ellenesen lezárta.

A se nem szabályos, se nem elegáns módszer körítése egyébként, hogy bár Kósa Lajos eljött a vitára, a Fidesz részéről a vitát olyannyira nem tartották fontosnak, hogy többségében meg sem jelentek.

Arról, hogy a vitát mégis mostmár le kellene zárni, pedig Lezsák hosszan tanakodott a szünetben. Mivel azonban bekapcsolva maradt a mikrofonja, ezért nyilvánosságra került a disputa, ahogy segítséget kér abban, milyen módszerrel is vethetne véget a felszólalásoknak. Azt a javaslatot kapta, hogy hivatkozzon arra, hogy a felszólalók ismétlik egymást és magukat. A megbeszélteknek megfelelően így is tett, majd következtek a kitiltások és a vita lezárása.

Mindezt a Mérce videóján meg is lehet tekinteni. 1.55-től követhetjük a vita lezárására törekvő brain-stormingot.

 

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.