Pedagógus szakszervezet: hétfőtől zárják be az iskolákat!

  • narancs.hu
  • 2020. március 13.

Belpol

A legtöbb szomszédos ország gyakorlatát követné a PDSZ.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az Operatív Törzshöz intézett pénteki nyílt levélben szorgalmazta ismét a mielőbbi, már hétfőtől életbe lépő tanítási szünet elrendelését az oktatási-nevelési intézményekben a koronavírus-járvány terjedése miatt.

Hangsúlyozták: a szomszédos országok többségének gyakorlatát kellene követnie Magyarországnak is.

Ha az intézkedés mégsem lépne életbe, azonnali hatállyal arra kellene lehetőséget biztosítani, hogy ott, ahol a tanulók, szülők vagy tanárok valamelyike érintett a vírus által, a nevelőtestület, a diákönkormányzat és a szülői szervezet külön kérésére egyedi eljárással lehessen az intézményt bezárni.

Kitértek Orbán reggeli rádiónyilatkozatára is, miszerint az iskolabezárás a tanév végét fogja jelenteni, "akkor a tanároknak el kell menniük fizetés nélküli szabadságra, és be kell látnunk, hogy nem tudjuk két hét múlva kinyitni az iskolákat." Mint írták, a PDSZ-nek erről más az álláspontja.

Semmilyen jogi alapja nincs annak szerintük, hogy az iskolák átmeneti bezárásával a tanítási évet meg kellene ismételni. Egy-két vagy több hónapos szünet esetén törvénymódosítással és a források átcsoportosításával kellene megteremteni a távoktatás törvényi feltételeit - mutattak rá.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.