Pert nyertek a pedagógusok, vége lehet a fizetetlen túlóráknak

  • narancs.hu
  • 2022. december 6.

Belpol

Precedenst teremthet a Fővárosi Ítélőtábla döntése.

Régóta húzódó per végére került pont a Fővárosi Ítélőtábla előtt: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete jogásza által képviselt pedagógus ügyében olyan jogerős döntés született, amelynek köszönhetően megszűnhet a túlórákkal való visszaélések nagyobb része a közoktatásban – olvasható a PDSZ által üzemeltetett Nedolgozzingyen.hu-n.

Nagy Erzsébet ügyvivő beszámolója szerint a bíróság kimondta, hogy a pedagógusnak elrendelhető munkavégzés – így az eseti helyettesítés – esetében is be kell tartani a Munka törvénykönyvének munkaidő-beosztásra, illetve munkaidő-nyilvántartására vonatkozó rendelkezéseit. A beosztást egy héttel előre kell közölni, és legfeljebb négy nappal a munkavégzés előtt lehet módosítani.

Ha ezt a munkáltató nem tartja be, az túlórának minősül és ki kell fizetni.

Munkanapokon a rendkívüli munkaidő idejére járó illetmény fölött az óradíj 50%-ának megfelelő bérpótlék jár. Ha a többletmunkavégzés pihenőnapra, szombatra esik, akkor a szombati munkavégzésre számított időarányos többletilletmény fölött 100%-os bérpótlék fizetendő.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk