Pikó András: "Olyan szintre érkeztünk Kocsis Máté bosszúhadjáratában, ami példa nélküli"

  • narancs.hu
  • 2021. január 5.

Belpol

Nem lesz hol üdülni a józsefvárosi gyerekeknek.

"Tegnap érkezett Szabó Tünde sportért felelős államtitkár levele, melyben arról tájékoztat, hogy megváltoztatta nyári döntését és mégsem járul hozzá a józsefvárosi önkormányzat káptalanfüredi gyermeküdülőjének fejlesztése ügyében az önkormányzat által kezdeményezett határidő módosításhoz és ezért az állami támogatás visszafizetésére kötelez március 1-i határidővel" - írja Pikó András, a VIII. kerület polgármestere Facebook-oldalán.

Pikó szerint ezzel olyan szintre érkezett Kocsis Máté bosszúhadjárata, ami teljesen példa nélküli, hiszen azt akarják elérni, hogy ne legyen hol üdülniük a gyerekeknek.

"A káptalanfüredi gyermektábor ügye a NER korrupcióval átitatott „fejlesztéspolitikájának” állatorvosi lova - írja Pikó. - A történet 2015-ben, Kocsis Máté polgármestersége alatt kezdődik, amikor az önkormányzat összeállt az akkor Simicska Lajos tulajdonában álló veszprémi kézilabda klubbal egy közös fejlesztésre. Ennek érdekében a 3,5 hektáros erdő nagy részét kiirtották, hogy a helyére kézilabdacsarnokot, konferenciaközpontot építsenek - mellesleg a gyerekek is használhatták volna nyári időszakban. Az Orbán és Simicska szakítását jelentő G-nap után a Fidesz elsőszámú oligarcháját el kellett tüntetni innen is, az önkormányzatnak vissza kellett fizetnie az igényelt TAO-pénz egy részét, többször módosítani kellett a projekt tartalmát és átadási határidejét is."

A polgármester megjegyzi, ők 2019 októberében egy félkész beruházást vettek át: a folyamatos késedelem miatt teljesíthetetlen volt a 2020 év végi határidő, ráadásul a második ütem kivitelezési tervei nem voltak műszakilag megfelelőek.

Az évekig tartó fideszes bénázás alatt megemelkedtek az építési költségek, ezért az eredeti költségvetés már nem volt elegendő a projekt megvalósítására, így az újratervezése is elkerülhetetlenné vált.

"Az új önkormányzati vezetést egyetlen cél vezeti: minél hamarabb befejezni a beruházást, hogy több mint 6 év után végre ismét a Balaton mellett, a saját üdülőnkben nyaraljanak a gyerekeink, ahogy az a hatvanas évek óta, a fideszes dúlást megelőzően minden nyáron megtörtént. Ezért, a kivitelezést bonyolító állami céggel közösen dolgoztunk a terveknek a szűkössé vált pénzügyi keretek közé szorításán és kértük az átadási határidő meghosszabbítását egy évvel. Folyamatos egyeztetésben voltunk az elmúlt évben minden állami szereplővel, a tervek módosításáról minden érintett tudott és egyetértett vele, és ezt írásba is adta. Már csak a határidő módosításának formalitása maradt hátra és akkor 2022 tavaszán átadhattuk volna a gyermeküdülőnket, melyben jövő nyáron végre ismét a józsefvárosi gyerekek pihenhettek volna. Ezt próbálja most meg ellehetetleníteni a kormány döntése" - vázolja a helyzetet a polgármester.

Pikó azt írja, várja a Fidesz volt kerületi polgármestereinek és a kerület egyéni országgyűlési képviselőjének magyarázatát, illetve azokat a konkrét lépéseket, amiket tenni terveznek az általuk előidézett helyzet kezelésére és megoldására.

"Válaszokkal tartoznak nem csak nekem, hanem a józsefvárosi szülőknek."

Neked ajánljuk