Karikó Katalin: "Most azt mondani, hogy magyar ész volt benne, talán nem túlzás"

  • narancs.hu
  • 2021. január 5.

Belpol

A biokémikus nem szeretne nyilvánosan semmilyen nyilatkozatot tenni asszonyság-ügyben.

Múlt heti rádióinterjújában Orbán Viktor arról beszélt, hogy a koronavírus elleni védőoltásról „kis túlzással, de nyugodtan mondhatjuk, hogy ez egy magyar vakcina, amerikai pénz és magyar ész van benne".

Többek között erre reagált Karikó Katalin biokémikus, aki a Szeretlek Magyarországnak azt mondta, ez a kijelentés most talán nem túlzás.

„Pardi Norbert volt, aki először publikálta azt (Drew Weissmannal és velem közösen) hogy a módosított mRNS jó vakcina. Pardi Norbertnek nagy szerepe van abban, hogy a módosított mRNS-ből vakcina lett. Norbert pedig magyar, kisújszállási. Úgyhogy igazság szerint őt is megilleti az elismerés. És még nem is szóltam a BioNTech-nél dolgozó magyar kollégáimról, Boros Gáborról és Szabó Gáborról, akik sokat tettek azért, hogy a mi vakcinánk ilyen hatásos lett. Természetesen ahhoz, hogy a vakcina gyorsan elkészüljön sok ezer kutató és szakértő munkája kellett: Ugur Sahin, aki gyorsan ráérzett, hogy lépni kell, aki létrehozta a céget és rendíthetetlenül dolgozik, a Pfizer az infrastruktúrájával... és hát kellettünk mi, akik olyan szintre hoztuk a technológiát, hogy alkalmazható volt a bevetésre.” Karikó hozzátette, szeretünk túlzásokba esni, de "most azt mondani, hogy magyar ész volt benne, talán nem túlzás".

Karikó Katalin a lapnak azt is elmondta, hogy Orbán Viktor személyesen hívta fel telefonon.

„A miniszterelnök udvarias volt, érdeklődő, tanácsot kért. Örült, hogy a vakcina véget vet a járványnak. Elmondta, hogy az ország felkészült, és van elég -70°C fokos tárolási lehetőség. Nagy együttérzéssel beszélt a vírusfertőzésben elhunytakról és rokonaikról. Beszélt a gazdaságról, a vidékről, Kisújszállásról.”

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Orbán Karikóval kapcsolatban úgy fogalmazott: "büszkék lehetünk a tudós asszonyra, aki egy kisújszállási asszonyság egyébként, mint megtudtam.” Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke erre mindössze úgy reagált: „Uraságnak mégsem nevezheti”.

Karikó azt mondta, erre nem kíván reagálni, ez mások vitája. „Nem szeretnék nyilvánosan semmilyen nyilatkozatot tenni asszonyság-ügyben. Bármit mondok is, az lesz belőle, hogy nem a miniszterelnök szavain rágódnak, hanem az enyémen.”

Majd hozzátette:„Azt reméltem, hogy az, hogy magyar vagyok, egy kicsit összefogja az otthoni ellenlábasakat, és együtt örülnek, hogy országunkat jó fényben emlegetik, de hát én már ilyen naiv vagyok.”

Figyelmébe ajánljuk