A Ferencvárosban épülhet meg az új kínai egyetem

  • narancs.hu
  • 2021. január 6.

Belpol

A főváros déli városkapujában, a Nagyvásártelep közelében kaphat helyet.

 

Az új Atlétikai Centrummal átellenben, a Kvassay-híd másik oldalán épülhet fel a kínai Fudan Egyetem első európai campusa. Az viszont egyelőre nem tisztázott, hogy az egykori Nagyvásártelep, a Kvassay Jenő út, illetve a Ráckevei Duna-ág határolta telekegyüttesből mely ingatlan(oka)t kapja meg a kínai egyetem a fejlesztéshez, írta a Népszava. A lap cikke szerint a telkeket mindenesetre a kormány vásárolja meg a Fudan Egyetem európai belépéséhez több százmillió forintért.

Arról a Narancs.hu is beszámolt a napokban az Mfor híre nyomán, hogy az egyetem több mint 800 millióért kaphat campust a fővárosban. A kínai intézménynek juttatandó budapesti beruházásról december 31-én jelent meg határozat a Magyar Közlönyben.  

A Népszava most azt írta, hogy a kiszemelt ingatlan a korábban olimpiai falunak, majd később „Budapest Diákváros – Déli Városkapu” néven emlegetett kormányzati fejlesztés megvalósítására kijelölt dél-pesti területen található. A kormányhatározatban megjelölt 2018-as törvény hivatkozott melléklete egyébként nevesíti is

a Ráckevei (Soroksári) Duna-ág - Kvassay Jenő út - Soroksári út - Galvani utca vonalában megépülő új Duna-híd határolta területet, ahol több ütemben mintegy 8500 férőhelyes kollégiumi, sport, rekreációs, egyéb kapcsolódó infrastrukturális, valamint kiegészítő funkciókat magába foglaló új városnegyed épül Budapest Diákváros néven.

A lapnak ezt a "tervekre rálátó forrása is megerősítette".

A területre az oslói székhelyű Snohetta építésziroda készített mestertervet, amelyben a kollégium és sportcélú épületek mellett kereskedelmi –, lakó- és irodafejlesztés is szerepelt. Ez utóbbi funkciókra szánt területen épülhet fel a kínai campus. De bőven marad még hely minden másra is, hiszen az egykori ipartelep 130 hektáron terül el.

Az első ütemben állami beruházásként a Nagyvásártelep épületegyüttese újulhat meg.

A nemzetközi építészpályázatot december közepén hirdette meg a fejlesztést előkészítő Budapest Fejlesztési Központ (BFK). Az épület a Diákváros első kollégiumi épületeként születhet újjá. A műemléki védelem alatt álló épületegyüttese egy közel 10 ezer négyzetméteres csarnokból és egy csaknem 6 ezer négyzetméter összterületű irodaépületből áll, ezekhez kapcsolódik egy főtér, ami összeköti a Duna-parttal.

A tervpályázatra olyan pályaműveket vár a BFK, amelyek az épületegyüttes tervezett új funkcióit beillesztik a közvetlen környezetébe és a leendő egyetemi városnegyedbe - olvasható a cikkben. Kiemelt szempont az egykori ipari épület szellemiségének kortárs értelmezése a fenntarthatóság jegyében. Az új épület megközelítőleg 3 ezer négyzetméter összterületen szolgál diákszállásként, a kollégium földszintjén mintegy 1000 négyzetméteren biztosítani kell a sportolási lehetőséget is. Közvetlen közelében épülhet fel a Fudan Egyetem magyarországi bázisa.

(Címlapképünkön: Hszi Csin-ping kínai elnök (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Sanghajban 2018. november 5-én)

 

Neked ajánljuk