Pintér széles körben konzultál az egészségügy véleményvezéreivel a MOK elnöke szerint

  • narancs.hu
  • 2020. május 23.

Belpol

Kincses Gyula szerint mindezt a miniszterelnök jóváhagyásával teszi a belügyminiszter.

„A belügyminiszter nem csak az orvosi kamarával, de más szervezetekkel, meghatározó szereplőkkel, köztük az egészségügy véleményvezéreivel széles körben konzultál. Láthatóan ezt valamilyen miniszterelnöki jóváhagyással teszi” – mondta Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke a Népszavának adott interjújában.

Arra következtet, hogy van kormányzati szándék az egészségügy megváltoztatására, mivel több tárcánál is készülnek előkészítő anyagok. Pintér Sándor belügyminiszter többször is konkrét témában kérte a kamara véleményét: nem megrendelést adott, hanem nyitott kérdéseket tett fel, kíváncsi volt a szervezet álláspontjára.

Egyebek mellett arra is kíváncsi volt, hogy mit gondol az orvostársadalom a hálapénzről. Kincses hozzátette, Pintérrel ellentétben Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának – így az egészségügynek – a minisztere nem kért a MOK-tól javaslatokat.

Szerinte világos, hogy az egészségügyi rendszer reagálóképességét erősíteni kell, és az alapellátást is meg kell reformálni, hogy a háziorvosok minél kevesebb beteget utaljanak tovább. Annak pedig meg kell szűnnie, hogy az orvosok másod-harmadállás után rohangáljanak az alacsony bérezés miatt. Amikor ez Pintérrel való megbeszélése során szóba került, akkor állítása szerint a miniszter értette, hogy miről beszél.

Az elmúlt napokban több hír is megjelent azzal kapcsolatban, hogy Káslerrel nincs megelégedve Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésben nyújtott teljesítménye miatt, ezért Pintérhez kerülhet a jövőben az egészségügyi apparátus.

Pintér átvette Kásler feladatainak egy részét

Átalakítások vannak készülőben. Nagy lendülettel zajlik Pintér Sándor egyeztetése az egészségügyi ágazat különböző szereplőivel – írja a Népszava. A lap információi szerint a belügyminiszternél a Magyar Kórházszövetség, a Magyar Orvosi Kamara elnökét és több egészség-gazdaságtanban jártas ágazati szaktekintély is megfordult az utóbbi hetekben.

Figyelmébe ajánljuk