Pintér Sándor hatáskörébe kerülnek a kábítószerek

  • narancs.hu
  • 2022. november 3.

Belpol

A belügyminisztérium feladata lesz a korábbi rendeletek egységesítése.

Egy sokféle igazságügyi témáról szóló, szerda este benyújtott törvényjavaslat alapján, az egészségügyért is felelős Pintér Sándor belügyminiszternek kell majd kiadnia azt az egységes rendelet, amely valamennyi kábítószernek minősített anyagot tartalmazza – írja a hvg.hu.

Erre azért van szükség, mert jelenleg nyolc különálló törvényből lehet csak meghatározni, hogy aktuálisan mi minősül kábítószernek Magyarországon, ráadásul van olyan ENSZ-lista, amelynek még hivatalos magyar fordítása sincs. Erre még tavaly novemberben figyelmeztetett az Alkotmánybíróság. Ezt az alkotmányos mulasztást szüntetné meg most a kormány az egységesítéssel. 

Az Országgyűlés eddig törvényekben hirdette ki, ha a kábítószerek listájához újabb szereket írtak hozzá, azonban ezek nem jelennek meg az eredeti nemzetközi egyezményeket kihirdető, még a Kádár-korszakból származó – bár azóta többször módosított – törvényerejű rendeletekben. Így aztán vannak anyagok, amelyeket a gyógyszertörvény kábítószernek minősít, de a kábítószer-rendelet listájáról hiányoznak. Az Alkotmánybíróság szerint mindezzel sérül a jogbiztonság.

A most benyújtott törvényjavaslat a belügyminisztérium kezébe adná a rendelet egységesítését, amely tartalmazni fogja a nemzetközi, az uniós, illetve hazai szervek által kábítószernek minősített anyagot listáját. A jogszabály már előkészítés alatt áll, a törvénnyel együtt a jövő évtől lesz hatályban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk