Nyílt levélben tiltakozik a szakma a szociális törvény átírása ellen

  • narancs.hu
  • 2022. november 3.

Belpol

A módosítás visszavonását követelik.

„A leghatározottabban tiltakozunk a kormány szándéka ellen, miszerint a minimális állami felelősség és az önhiba elvét akarja bevezetni a szociális törvény módosításával” – olvasható a Szociális Szakmai Szövetség Orbán Viktornak címzett nyílt levelében. A törvény átírása ellen a szociálpolitika és a szociális munka területén dolgozók szólaltak fel, akik nap mint nap tapasztalják a súlyosbodó társadalmi próblémákat.

A szakma szerint az állam feladata, az állampolgárok szociális jogainka gyengítése helyett, azok erősítése lenne. Eppen ezért a „költségvetés hiányait, az infláció korrekcióját nem az adófizető és nyugdíjas emberek rovására kell megoldani”. Mivel pedig az „állam szándékai ellenére az önkormányzatok, az egyházak és a civil szervezetek nem képesek garantálni az állam felelősségét és cselekvését a szociális biztonság kérdésében”, az állam szerepe kikerülhetetlen.

Nyílt levelükben hangsúlyozták: a 4 millió magyar háztartás

  • 30 százaléka egyszemélyes háztartás,
  • 23 százaléka gyermeknélküli együttélés,
  • 30 százaléka gyermekes, döntő többsége kétgenerációs háztartás,
  • miközben a 25 év alatti gyermeket nevelő háztartások 23 százaléka egyszülős,
  • a családok 60 százalékának pedig nincs pénzügyi megtakarítása.

A szociális szférában dolgozók szerint a felelősség áthárításával a kormány nem csak a szegényeket hagyja magára, de tartalékait felélő középosztályt is. Ezért a törvénymódosítás visszavonását követlik.

A levélben emellett a szakma képviselői a demokratikus jogállami elveknek megfelelő, törvényalkotás előtti egyeztetésre is felhívta a figyelmet, egyúttal hozzátették: „szükségesnek tartjuk a szociális szakmában dolgozók további anyagi és erkölcsi megbecsülését, a bérek növelését”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk