Pintér Sándor ismét tárgyalt a Magyar Orvosi Kamara elnökével

  • narancs.hu
  • 2020. október 13.

Belpol

Kincses Gyula átadta a belügyminiszternek a MOK írásos véleményét az egészségügyi szolgálati jogviszonnyal kapcsolatban.

Megbeszélést folytatott Pintér Sándor belügyminiszter, a járványügyi készültség időszakában működő operatív törzs vezetője és Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke kedden a Belügyminisztériumban.

A Belügyminisztérium MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a találkozón

  • elemezték a koronavírus-járvány magyarországi alakulását,
  • a háziorvosok helyzetét, áttekintették a háziorvosi rendszer reagálóképességét,
  • véleményt cseréltek az állami és a magán egészségügyi ellátás témaköreit érintő álláspontokról
  • és megállapodtak a nézőpontok további egyeztetéséről, a felmerült adatok pontosításáról.

Kincses Gyula a találkozón átadta Pintér Sándornak a MOK írásba foglalt véleményét az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről.

A kamara az írást meg is jelentette a honlapján. Mint írják:

"A Magyar Orvosi Kamara elnöksége a területei szervezetekkel és a tagsággal folytatott konzultáció eredményeként kialakított véleménye szerint a törvény jelen formájában számos elfogadhatatlan sérelmet okoz az orvostársadalomnak és a beterjesztett formá­ban és ütemezésben súlyos működési zavarokat okoz a betegellátás folyamatosságában és a járvány elleni védekezésben. Emellett számos alkotmányossági és nemzetközi jogba ütköző problémát is felvet."

Majd részletes elemzést végeznek az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről. Megjegyzik többek között azt, hogy:

  • nem egyértelmű, kire is vonatkozik a törvény, mely rétegek tartoznak a törvény hatálya alá;
  • pontosításra szorul az is, amikor a törvény kizárja, hogy egy orvos a magánellátásban ellátott betegét az állami egészségügyben is ellásson. Mint írják, "ez mindenképpen pontosításra szorul, minimum az időkorlát tekintetében. A jogalkotói szándék az önbeutalás és a hálapénzes esetek csökkentése, de ez ellen megy az önkéntes segítő beemelése a törvény alá, és az indokolásban a szülészeti események számára a felmentés ígérete. Ez visszacsempészi a hálapénz lehetőségét, vagy az ezt kompenzáló, irreálisan magas magánszolgáltatási díjakhoz vezet";
  • az orvostársadalom leginkább a kirendelés intézményét utasítja el, hiszen "az orvosok választott hivatásával nem összeegyeztethető befolyást gyakorol az orvosok életvitelére, családi- és magánéletére, ellentétes a jogbiztonság követelményeivel, és nem felel meg az alaptörvény követelményeinek sem" - fogalmaz és MOK és hozzáteszik, bár a törvényben szerepel, hogy a kirendelés a dolgozó korára, egészségi állapotára, egyéb körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel nem járhat, de ennél szigorúbb és egyértelműbb szabályokra lenne szükség, más különben az orvosok nem tudják elfogadni ezt a pontot;
  • a törvény jelen állapotában annyi kérdést vet fel, hogy a január 1-i hatályba lépést mindenképpen el kell halasztani - a MOK szerint minimum jövő év március 30-ig, de bizonyos pontok esetén azt is javasolják, hogy várjanak a bevezetéssel június 30-ig.

Majd hosszasan írnak a várható hatásokról és összegzésképp megjegyzik:

"Bár a törvény az orvostársadalom előzetes igényének megfelelő bérezést garantál az új jogviszony alá tartozó orvosoknak és betiltja a hálapénzt, de alapjogokat sért, és a megalkotás módja, valamint a tartalma miatt komoly ellenállást szül, így az ellátásbiz­tonságot és a járványügyi védekezést veszélyeztető működési zavarokat okozhat."

Ezért jelen formájában a törvény számukra elfogadhatatlan és érdemi, egyeztetett módosítást kérnek.

A teljes elemzést itt olvashatják.

Figyelmébe ajánljuk