Arató András: Pofátlan összeg a Klubrádióra kirótt 30 milliós perköltség

Belpol

A Kúriához fordul a Klubrádió a Fővárosi Ítélőtábla döntése miatt.

„E pillanatig nem kaptuk meg az ítéletet. Lehet, hogy a Médiatanács már a múlt héten a birtokában volt. Így viszont nem tudjuk minősíteni annak ismerete nélkül, nem tudunk érdemben vitatkozni azzal, amit nem dolgoztunk fel” – mondta a Narancs.hu-nak Arató András kedden.

A Klubrádió Szolgáltató Zrt. többségi tulajdonosát és igazgatósági elnökét azért kereste meg lapunk, mert hétfőn derült ki, hogy a Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyta a Fővárosi Törvényszék döntését, mely szerint a rádió első fokú keresetét teljes egészében elutasította. A Klubrádió a keresetét egyfelől arra alapozta, hogy a Médiatanács késedelmesen kötötte meg vele az ingyenes frekvenciára (92,9 MHz) vonatkozó szerződést, így közben médiaszolgáltatási díjat kellett fizetnie egy másik kereskedelmi jellegű frekvencián (95,3 MHz). E mellett a médiaszolgáltatási jogosultságról szóló jogvita miatt 1,2 milliárd forinttal csökkent az árbevétele. A másodfokú döntés értelmében a Klubrádiónak 30 millió forintos kártérítést kellene fizetnie.

Arató szerint bár nem ismerik még az indoklás anyagát, elővizsgálati kérelmmel fognak fordulni a Kúriához. „Hát hogy lehetséges ez, hogy a két fél közül az egyik fél megkapja az ítéletet, a másik pedig csak sokkal később?" – tette fel a kérdést. Úgy vélte, a 30 milliós perköltség „pofátlan összeg”, fordított ítélet esetén 2-3 milliósra számítana.

A Klubrádió sorsa az elmúlt időszakban megkérdőjeleződött, mivel a Médiatanács nem hosszabbította meg a médiaszolgáltatási jogosultságát, ezért a társaság támogatói kampányba fogott; eddig 100 millió forintot meghaladó összeg gyűlt össze. „Ha 30 milliót el kell költeni a perre, akkor ennyivel kevesebb jut másra” – mondta Arató. Hozzátette, számára egy pillanatig nem volt kérdéses, hogy az immáron hat éve folyó perben nekik van igazuk. A Klubrádió többségi tulajdonosa egyúttal bízik abban, hogy a Kúria is így látja majd, és ha megsemmisíti a bírósági ítéletet, akkor visszakerül a per elsőfokra, ahol minden kezdődik elölről.

A TASZ felajánlotta segítségét

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogi segítséget nyújt a Klubrádió fennmaradása érdekében. A Media1 keddi híre idézi a jogvédő szervezetet; mint írták, „a hatalom ismét azon dolgozik, hogy elhallgattasson egy neki nem tetsző, kritikus hangot és ezúttal a Klubrádió került veszélybe. ” A TASZ szerint a Médiatanács gyakorlata jogsértő, a frekvenciahasználat szabályozása pedig sürgős javításokra szorul. A Médiatanács ugyanakkor azt közölte, a Klubrádió jó eséllyel pályázhat a Budapest 92,9 MHz frekvenciapályázatán, mert a felhívástervezet értékelési kategóriái között egyebek mellett szerepel a médiaszolgáltatási tapasztalat, de a rádió pluszpontot kaphat azért is, mert eddig is a 92,9 MHz frekvencián sugározta műsorát.

Figyelmébe ajánljuk