Politikai hírek

  • 1996. december 5.

Belpol

Csernobil: ideiglenes bezárás
Az előzetes terveknek megfelelően "további intézkedésig" bezárták a csernobili atomerőmű egyes blokkját - a hivatalos dokumentumok szerint azonban csak "javítási-karbantartási szünetről" van szó. A kijevi atomenergetikai bizottság mindenképpen újra üzembe akarja állítani az egyes blokkot. Kucsma ukrán elnök nemrég, az erőmű katasztrófájának tizedik évfordulóján még arról beszélt, hogy soha nem indítják újra ezt a reaktort, igaz, ő sem ökológiai okokra hivatkozott, hanem arra, hogy az újraindítás túlságosan nagy összegeket emésztene fel. A súlyos ukrán energiagondok miatt a jövő év végén újból üzembe helyezik az 1986-ban tűz miatt leállított kettes reaktort is.

ET: törvényellenes népszavazás Törvényellenesnek minősítette az elnöki hatalom kiszélesítéséről tartott fehéroroszországi népszavazást az Európa Tanács. A szervezet megfigyelői szerint már a szavazás megrendezése is ellenkezik a demokrácia elveivel és veszélyezteti a demokratikus fejlődést Belaruszban. Az Európa Tanács Minszkben kétórás megbeszélést folytatott Lukasenko elnökkel, a találkozó azonban - a delegáció egyik tagja szerint - "inkább monológ volt, mint párbeszéd". Közben megalakult Fehéroroszország új, kétkamarássá változtatott parlamentjének alsóháza. Az új testület, amely a hatalmától megfosztott Legfelsőbb Tanácsot váltja fel, 110 tagú, és minden tagja a népszavazáson megnövelt jogkörű Lukasenko elnök híve.

EBESZ-csúcs, NATO-kritika Hatvan ország állam- és kormányfőinek részvételével nyílt meg Lisszabonban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) csúcstalálkozója; Magyarországot a kormányfő mellett a külügyminiszter képviseli a lapzártánkkor is tartó tárgyalásokon. Nem vett részt a csúcstalálkozón az amerikai elnök, akit Al Gore alelnök képviselt, és távol maradt Jelcin orosz államfő is, akit Csernomirgyin kormányfő helyettesített. Az orosz miniszterelnök még a találkozó előtt értésre adta: Moszkva ellenzi a NATO keleti irányú bővítését, a Nyugat viszont fenntartja jogát a bővítés kérdésében való döntésre; vezető nyugati politikusok általában egyetértenek, hogy a katonai szövetség keleti kiterjesztése nem veszélyeztetheti Moszkva biztonságérzetét.

ÁPV-ügy: újabb érintettek Az ÁPV Rt. ügyét vizsgáló parlamenti bizottságtól levélben kihallgatását kérte Pallagi György jogtanácsos, aki állítása szerint 1993-ban a XV. kerületi polgármester képviseletében tárgyalt volna Tocsik Mártával, Demszky Gábor főpolgármesterrel és több munkatársával, Pető Iván SZDSZ-elnökkel, a Vektor Rt. és az 1000 ügyvédi iroda képviselőjével. Pallagi vállalná a szembesítést az általa megnevezettekkel, akik viszont cáfolták a levélben foglaltak igazságtartalmát. A vizsgálóbizottság által meghallgatott rendőrségi vezetők szerint egyébként a Tocsik-ügynek nyolc gyanúsítottja van. Lapinformációk szerint a rendőrség kérte Boldvai László MSZP-pénztárnok képviselői mentelmi jogának felfüggesztését, mert az üggyel kapcsolatban üzérkedés alapos gyanúja miatt kívánják kihallgatni, de a felfüggesztés kezdeményezéséről a legfőbb ügyész lapzártáig nem döntött.

Befejeződött a kamionossztrájk Tizenkét nap után befejeződött a francia kamionsofőrök sztrájkja: a korábban kidolgozott megállapodások aláírása, illetve a munkáltatók és a kormány engedményei nyomán a kamionosok szabaddá tették Franciaország útjait. Az egyik legnagyobb szakszervezet, a CFDT megelégedéssel nyugtázta a megállapodást, bár sietett figyelmeztetni a munkaadókat az egyezmény betartásának fontosságára. A blokádban rekedt német kamionosok a két ország közti megállapodás eredményeképpen kártérítést kapnak a francia államtól.

MDNP: ismét Szabó Nagy többséggel újra Szabó Ivánt választotta meg elnökévé a Magyar Demokrata Néppárt (MDNP) első küldöttgyűlése Budapesten. A Magyar Demokrata Fórum kilenc hónappal ezelőtti szakadásából létrejött mérsékelt jobbközép pártnak ma 91 tagszervezetben mintegy 2000 tagja van. Az elnökségbe került többek közt Pusztai Erzsébet, Kónya Imre, Barsiné Pataky Etelka és Jeszenszky Géza is. Szabó Iván elnöki beszámolójában kitért az ellenzéki pártok választások előtti összefogására, hangsúlyozva, hogy van még erre idő a választásokig. Az MDNP-ről szólva kifejtette: a párt kialakította megfelelő szakértői hátterét, s legfontosabb céljainak egyike, hogy ismertté tegye magát a választók előtt.

Belgrád: folytatódó tüntetések Ellenzéki bojkott mellett tartották meg több szerbiai városban a helyhatósági választások harmadik fordulóját, miután a bíróság 33 olyan körzetben - Belgrádban és vidéki városokban -, ahol az ellenzék győzött, megsemmisítette az eredményeket. Közben folytatódnak az immár több százezres tüntetések Belgrádban, ahol az ellenzéki vezetők kinyilvánították: mindenképpen el kívánják foglalni a helyhatósági választások második fordulójában szerzett képviselői helyeket. Az ellenzék provokációkra számít a hatalom részéről, a rendőrség pedig bejelentette: keményen fel fognak lépni a tojásokat dobáló tömeggel szemben. A belgrádi független B92 rádió közleményt juttatott el a Narancs szerkesztőségébe, amelyből kiderül: folyamatosan zavarták adásukat, amikor a kormányellenes megmozdulásokról tudósítottak. A B92, amely hét éve működik engedély nélkül - a hatóságok megtagadták a rádió számára az engedély kiadását - az egyetlen független elektronikus médium Belgrádban; háborúellenes fellépéséért nemzetközi díjat is kapott.

Büdzséhiány, juttatások Az 1997. évi költségvetés hiánya 309 milliárd forint lesz, 8 milliárddal több, mint a módosító indítványok benyújtása előtt. Az Országgyűlés megszavazta a jövő évi büdzsé tervezetének fő fejezeteit: a várható kiadások 2561 milliárd forintra növekedtek, a jelzett bevételek 2251 milliárd forintra csökkentek a képviselők módosításai nyomán. A deficit mértékének növekedését az is indokolja, hogy az ÁPV Rt. 50 milliárdot fizet be az államkasszába a privatizációs bevételekből. A kormány egyszeri, bruttó 10 ezer forintos támogatást szavazott meg a pedagógusoknak és a korábbi 19,5 százalékos nyugdíjemelés mértékéhez igazította a nyugdíjszerű szociális ellátás mértékét, továbbá támogatta, hogy 4 milliárd forint értékű életjáradékra váltható kárpótlási jegyet kapjanak a holocaust túlélői.

A Nyilvánosság Klub az Objektívért A Nyilvánosság Klub ügyvivői testülete nyílt levélben tiltakozott Hovanyecz Lászlónál, a Magyar Televízió (MTV) alelnökénél amiatt, hogy az MTV elnöksége az év végétől meg kívánja szüntetni az Objektív című műsort. A testület szerint az Objektív megszüntetése precedensértékű, mivel "politikai alkalmazkodásra késztetheti" a többi hírműsort is. A Klub tiltakozik az ellen is, hogy Hovanyecz "a Népszabadság című privát lap" munkatársát, Füzes Oszkárt kívánja kinevezni a Híradó főszerkesztőjévé. A Nyilvánosság Klub felkérte a televízió alelnökét, tegyen lépéseket az Objektív megszűnése ellen, és ne nevezze ki Füzest a Híradó élére. Hovanyecz lapzártánkig nem reagált a nyílt levélre, a Népszabadság visszautasította a privát és közszolgálati média összefonódását sejtető állásfoglalást.

Miniszterek távozása Szabó György népjóléti miniszter úgy határozott: a kormányfővel kialkudott két hét türelmi idő leteltével nem kíván visszatérni a Népjóléti Minisztérium élére. Egyelőre többen is esélyesnek látszanak a tárca irányítására, lapzártáig azonban a miniszterelnök nem nyilatkozott az új népjóléti miniszter személyéről. Az Alkotmánybíróság eközben elutasította az ágyszámcsökkentést lehetővé tévő törvény megsemmisítését, de a testület emlékeztet, hogy a társadalombiztosítási törvényben garantált ellátási szolgáltatásokat az államnak biztosítania kell. A miniszterelnök kezdeményezte Lakos László földművelésügyi miniszter menesztését azzal, hogy az EU csatlakozási követelményeinek megfelelő nemzeti agrárprogram kidolgozásának és megvalósításának érdekében vált szükségessé a vezetőváltás a tárca élén. Az új agrárminiszter Nagy Frigyes (MSZP), a parlament európai integrációs ügyek bizottságának alelnöke.

Kormányon az RMDSZ A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) két minisztere és két államtitkára lesz az új román kormányban. A szövetség javaslata szerint Birtalan Ákosé lesz az idegenforgalmi tárca, Tokay György pedig tárca nélküli miniszteri rangban a kisebbségi hivatal felügyeletét látja majd el. A román szenátus elnöke a szociáldemokraták vezetője, Petre Roman lett: az egykori kormányfőt nyolcvanheten támogatták, leginkább a most hatalomra került keresztény- és szociáldemokrata pártok és az RMDSZ alkotta koalíció képviselői. Letette a hivatali esküt, ezzel hivatalosan is átvette elnöki jogkörét Emil Constantinescu; az új államfő egyúttal megbízta Viktor Ciorbeát, Bukarest főpolgármesterét a kormányalakítással.

Morze

Lemondott Pitti Zoltán, az APEH elnöke, családi okokra és az őt ért támadásokra hivatkozva; Medgyessy Péter pénzügyminiszter a lemondást elfogadta.

Az AIDS világnapján, december elsején világszerte több millióan emlékeztek meg a vírus halálos áldozatairól és a 22 millió HIV-fertőzöttről. ENSZ-adatok szerint a vírussal naponta 8500 ember fertőződik meg a világon.

Ugandai csapatok szállták meg a kelet-zaire-i Beni városát; a beavatkozás térben és időben is könnyen kiterjesztheti a térségben zajló polgárháborút. A burundi hutu lázadók közölték: fokozzák gerillaharcukat.

Az Arab Liga Kairóban felszólította a nemzetközi közösséget, hogy vonjon meg minden támogatást a palesztin autonómia területén élő zsidó telepesektől. Közben Hebronban zsidó telepesek palesztinokra támadtak és összeverekedtek a rendőrökkel is.

Algériában a múlt csütörtöki népszavazás napján - amikor is a lakosság többsége az új alkotmány beiktatása és a szélsőséges iszlám pártok betiltása mellett döntött - huszonhat ember halt meg pokolgépes merényletek következtében.

Ukrajna továbbra is elvárja, hogy a NATO ne telepítsen atomfegyvereket a jövőbeni új, kelet-európai tagállamok területén — közölte Butejko külügyminiszter-helyettes.

Kazahsztánban bírósági tárgyaláson akarnak ítélkezni az egykori sztálini munkalágerek vezetői és őrei felett. A volt foglyok szerint 1920 és 1953 között több mint 30 ezer embert öltek meg a kazah táborokban.

Osztrák neonácik és rendőrök tűztek össze a hét végén a bécsi Hofburgban. A "legényegylet" tagjai fáklyákat és benzines palackokat dobáltak a rendőrökre.

Válságosra fordult Teréz anya állapota: a harmadik világbeli szegényeket segítő, 86 éves, Nobel-békedíjas apáca szívritmus-gyógykezelését tüdő- és vesebetegsége miatt fel kell függeszteni.

Ismét Thürmer Gyulát választották a Munkáspárt elnökévé. A kommunisták budapesti kongresszusán a küldöttek úgy döntöttek: felmondják az önkormányzati együttműködést az MSZP-vel, mivel a párt szerintük jobboldali, liberális gazdaságpolitikát folytat.

Öko

A német Zöld Párt suhli kongresszusán megerősítették a párt ökoadó-reformtervét, és kijelentették: sem a kereszténydemokratákkal (CDU), sem a keletnémet kommunista utódpárttal (PDS) nem akarnak koalíciózni 1998-ban.

Visszaérkezett Németországba a magyar-horvát határon tárolt több száz tonna veszélyes hulladék, amelyet a Corrado müncheni cég akart hamis papírokkal Kínába szállítani, a horvát hatóságok azonban nem engedték át a vegyszerszállítmányt a határon. Az ügyészség eljárást indított a Corrado szökésben lévő ügyvezetője ellen.

Öt kontinens több mint hatvan országának 400 ökoszervezete követeli, hogy a Siemens cég lépjen vissza a mohi atomerőmű építésének befejezésétől. A környezetvédők főként azt kifogásolják, hogy Mohi egy befejezetlen orosz tervezésű reaktor, amelynek erősen kérdéses a biztonsági rendszere.

A magyar kormány hamarosan dönt az új atomtörvényről - a környezetvédők viszont a Lélegzet című lap szerint aggályosnak tartják, hogy a lakosságnak nem lesz beleszólása atomerőművek telepítésébe és radioaktív hulladék elhelyezésébe. (Lásd még: 45. oldal.)

Hétről tízre emelkedik a magyarországi nemzeti parkok száma. A Népszava beszámolója szerint a környezetvédelmi miniszter a Körös-Maros vidékén, a Balatonnál és a Duna-Ipoly mentén akar új természetvédelmi területeket kialakítani.

A Fauna állatvédő egyesület országszerte egészségügyi, állatvédelmi tanfolyamokat indít sintérek számára - közölte a Magyar Hírlap. Széchy Ágnes, a Fauna elnöke elmondta: tragikus, hogy az önkormányzatok alkalmatlan vagy felkészítetlen emberekkel végeztetik a sintérmunkát.

Ezer görögteknőst fogadott be otthonába egy kaposvári terrarista, Pécsi Tibor. A körülbelül egy tonna összsúlyú, 11 millió forintot érő állatseregletet egy lengyel kamionsofőr akarta átcsempészni a tompai határátkelőhelyen, de a vámosok elkobozták a rakományt.

Figyelmébe ajánljuk