Politikai hírek

  • 1997. január 23.

Belpol

Az ORTT médiafigyelő szolgálatot alapít
Az ORTT médiafigyelő szolgálatot alapít Rövidesen valamennyi országos, regionális és helyi rádió- és televízióadást ellenőrizni kívánja az a műsorfigyelő szolgálat, amelyet az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) működtet; jelenleg még csak szúrópróbaszerűen végeznek megfigyeléseket. A média műsorainak figyeléséhez igénybe veszik a Magyar Tudományos Akadémia, a Nyilvánosság Klub, valamint közvélemény-kutató cégek segítségét is. Amennyiben a szolgálat a médiatörvény megszegését tapasztalja, első körben figyelmeztetik a műsorszolgáltatókat, a következő lépésben pedig az ORTT-hez fordulnak. A testület panaszbizottsága ez esetben eljárást kezdeményezhet az ügyben - nyilatkozta a Népszabadságnak a szolgálat vezetője, dr. Fehér Zsuzsa.

Felfüggesztették Boldvai mentelmi jogát Boldvai Lászlónak, az MSZP pénztárnokának ügyében a parlament mentelmi bizottsága egyhangúlag javasolta a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését; az érintett egyébként maga is kérte ezt. A legfőbb ügyész, a felfüggesztés kezdeményezője, folytatólagosan elkövetett, befolyással való üzérkedéssel gyanúsítja Boldvait. Györgyi Kálmán a felmentést kérő levelében leírta: Boldvai és Budai György, az SZDSZ pénzügyeinek kezelője, Tocsik értésére adták: csak akkor tarthatja meg megbízatását, ha sikerdíjának adott százalékát két számlára átutalja; ezt Tocsik meg is tette. Horn Gyula miniszterelnök legutóbbi sajtótájékoztatóján kijelentette: az eddigi vizsgálatok alapján a kormány és az MSZP nem érintett a Szokai-Tocsik-ügyben.

Lemondott az osztrák kancellár Lemondott az osztrák kancellár; Franz Vranitzky a szükségessé vált fiatalítással indokolta döntését. Sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy tízéves miniszterelnöki tevékenységében nincs mit szégyellnie, hiszen Ausztria az Európai Unió tagja lett, és megerősítette helyét a világ élvonalában. Kudarcnak nevezte viszont a tavalyi európai parlamenti választásokat, amelyeken az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) rosszul szerepelt. A kancellár-pártelnök döntését tudomásul vette az SPÖ vezetése, és nem támasztottak kifogást a kancellár által jelölt utód, Viktor Klima eddigi pénzügyminiszter személyével szemben sem. Vranitzky "jól felkészült, kompromisszumkész politikusnak" tartja utódját. Az osztrák szociáldemokrata-néppárti koalíciós megállapodás értelmében új pénzügyminisztert is az SPÖ állíthat.

Dél-Korea: mégis tárgyalnak Dél-Koreában a hetek óta tartó tüntetések és sztrájkok nyomására az államfő megváltoztatta korábbi álláspontját, és mégis hajlandó tárgyalni az ellenzéki vezetőkkel a munkaügyi törvényekről. A szöuli parlament három hete fogadta el a jogszabályt, kihasználva azt, hogy az ellenzék nem volt jelen a törvényhozásban. A szakszervezeti vezetők szerint az új munkaügyi törvény kiszolgáltatottabbá teszi a dolgozókat, a dél-koreai kormány viszont úgy véli, gazdasági okokból szükség van a jogszabályra. (Lásd még: 20. oldal.)

Roma jogvédelem: Miskolcon is Megnyitotta negyedik válságkezelő és jogvédő irodáját a Horváth Aladár volt országgyűlési képviselő vezette Roma Polgárjogi Alapítvány Miskolcon; mint a Budapesten, Pécsett és Debrecenben működő hasonló irodákban, Miskolcon is napi ügyeletet tartó szociális munkások mellett jogász fogadja az ügyfeleket. A Roma Sajtóközpontnak nyilatkozva az alapítvány elnöke elmondta: Borsod megyében tapasztalható a romák körében az egyik legnagyobb arányú munkanélküliség, és itt él a legtöbb roma is. Az észak-magyarországi régióban a roma lakosság a magyarnak kilenc százalékát teszi ki, ami az országos átlagnak majdnem kétszerese. A Roma Polgárjogi Alapítvány tervei között egyébként szerepel, hogy további városokban is jogvédő irodát nyisson.

Hebron: kivonultak az izraeli csapatok Hebronban az izraeli egységek kiürítették állásaikat, miután az izraeli parlament 87:17 arányban jóváhagyta a részleges kivonulásról a palesztinokkal megkötött megállapodást. A ciszjordániai városban akarja megtartani következő ülését a palesztin kormány, hogy ezzel is megünnepelje az izraeliek kivonulását a város nagy részéből. A kabinet a hebroni gazdaság mihamarabbi fellendítésére törekszik, kikötő és nemzetközi repülőtér építéséről akar tárgyalni Izraellel, és veszélytelen, állandó átkelő folyosót akar nyitni Gáza és Ciszjordánia között. A palesztin önkormányzat vezetőjét, Jasszer Arafatot nagy ünneplés fogadta Hebronban, hiszen 30 éve először járt a városban. Arafat táviratban köszönte meg Ezer Weizman izraeli államfőnek, hogy erőfeszítéseket tett a megállapodás előmozdítása érdekében.

Beiktatták Clintont A politikai csatározások helyett kétpárti összefogásra akar törekedni a következő négy évben az amerikai elnök, aki hétfőn tette le hivatali esküjét. A Washington Postnak adott nyilatkozatában Bill Clinton úgy vélekedett, hogy létrejött a szükséges alap az egyetértés megteremtésére a demokraták és a republikánusok között. A második elnöki időszakát kezdő Clinton a lobbiháborúk fölé emelkedve tervezi megoldani a költségvetési hiány felszámolását és a nyugdíj-, valamint a betegbiztosítási rendszer reformját az Egyesült Államokban. Clinton népszerűsége - dacára az elmúlt hetekben napvilágot látott, korábbi állítólagos erkölcstelen viselkedésére vonatkozó híreknek - hatvanszázalékos az Egyesült Államokban.

Vihar Bős körül A miniszterelnök külpolitikai tanácsadója, Horváth Tamás cáfolta Illés Zoltánnak, a Fidesz alelnökének nyilatkozatát, amely szerint a peren kívüli megegyezést célzó magyar-szlovák szakértői tárgyalások gyengítenék Budapest pozícióját a Hágai Nemzetközi Bíróság előtt. Sőt Horváth szerint e tárgyalások még hasznosak is lehetnek a magyar fél számára. A kormányfő cáfolta, a környezetvédők viszont megerősítették Illés azon információját, hogy Pozsony és Budapest között már meg is született a megállapodás egy Esztergom közelében, a Helemba-szigetnél felépítendő új vízi erőmű megépítéséről. Vargha János, a Duna Kör vezetője úgy nyilatkozott: szervezetüknek bizonyítékai vannak arról, hogy az esztergomi megoldás komoly formában felmerült a titkos magyar-szlovák szakértői tárgyalásokon. A hágai per március 3-án kezdődik; a szlovák fél az 1977-es államközi szerződés alapján változatlanul ragaszkodik a bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer közös megépítéséhez.

Kosovo: Milosevic háborúra készül? Szerbiában Vuk Draskovic a jelenlegi elnök hatalmának megdöntésére, a baloldali vezetők őrizetbe vételére és átmeneti kormány megalakítására szólított fel. Több tízezer ember előtt mondott beszédében az ellenzék vezetője azzal vádolta Slobodan Milosevic elnököt és feleségét, hogy a hatalom megtartása érdekében kijátssza az utolsó lapot, Kosovót, és háborút készít elő az albán többségű, Szerbiához tartozó tartományban (Kosovóban 2 millió albán mellett mintegy 200 ezer szerb él). Közben véglegessé vált, hogy Szerbia második legnagyobb városában, Nisben az ellenzék nyerte meg a novemberi helyhatósági választásokat. Az Együtt ellenzéki mozgalom helyi vezetője közölte, hogy a bíróság elutasította a kormányzó szocialista párt fellebbezését. Draskovicot pénteken fogadta Lamberto Dini olasz külügyminiszter is, akinek meghívására a szerbiai ellenzék vezetője Rómába látogatott.

Chirac: EU-tagság 2000-ben Szorgalmazom Magyarország EU-felvételét 2000-ben - jelentette ki Jacques Chirac francia államfő, amikor budapesti tárgyalásainak nyitányaként beszédet mondott a Parlament kongresszusi termében. "Magyarország azon államok csoportjában lesz - tette hozzá -, amelyekkel az első tárgyalások megindulnak", és azt is világossá tette, hogy Franciaország támogatja a magyar NATO-csatlakozást. Chirac állami kitüntetést kapott a magyar államfőtől, majd ő tüntette ki Göncz Árpádot és más, 1956-ban kiemelkedő szerepet játszó személyiségeket, akik sokat tettek a magyar-francia kapcsolatok fejlesztéséért is. A francia elnök a házelnökkel, a miniszterelnökkel és Budapest főpolgármesterével is tárgyalásokat folytatott, és elkísérték a legnagyobb franciaországi vállalatok vezetői is.

Bulgária: Sztojanov a tüntetésekről Bulgáriában az új köztársasági elnök az ellenzék által is sürgetett, előrehozott választásokat és a piacgazdasághoz szükséges reformokat szorgalmazott. Petar Sztojanov, aki a napokban tette le hivatali esküjét, úgy értékelte az elmúlt hetek tüntetéseit, hogy az emberek azért vonultak az utcákra, mert "szegénységük a reménytelenséggel határos", miközben a politikusok "elmulasztották végrehajtani a reformokat". A bolgár ellenzék már azt követeli, hogy a szocialista többségű parlament azonnal oszlassa fel magát, és márciusban tartsák meg az előrehozott választásokat. A legnagyobb ellenzéki frakció vezetője, Ivan Kosztov kizárta, hogy az összes parlamenti erő részvételével átmeneti kormány alakuljon a válság kezelésére.

Kökény: nem lesznek privatizált kórházak Az egészségügyi reform kapcsán nem várhatók kórházprivatizációk; a népjóléti miniszter szerint a magánszféra bevonására elsősorban a járóbeteg-ellátásban lehet számítani. Kökény Mihály mindezt az után a kormányülés után jelentette ki, amelyen a kabinet döntött 170 ezer egészségügyi dolgozó egyszeri, tízezer forintos bérkiegészítéséről, amit februárban kapnak kézhez az érintettek. A kiegészítés költsége mintegy 2 és fél milliárd forint, amit a társadalombiztosítás idei költségvetésének tartalékából fedeznek. Kökény arról is beszélt, hogy az egészségügy átalakítására idén 9 milliárd forint áll rendelkezésre; ebből mintegy 6 és fél milliárdot a költségvetés áll, a többit világbanki hitel fedezi.

Morze

A kínai kormány el kíván törölni a jelenlegi választójogi törvény mellett másik 24, emberi jogi törvényt is Hongkongban, miután a volt brit gyarmat július 1-jén visszakerül Kínához.

Mexikó, Brazília és a térség többi országa is megfelelő liberális pénzügyi politikát folytat - derül ki egy amerikai beruházási társaság elemzéséből; a térségben a tavalyi 3,3 százalék után 4,6 százalékos gazdasági növekedés várható.

Gyilkosság áldozata lett a kelet-zaire-i lázadók katonai parancsnoka, akit a felkelők kezén lévő Goma városban lesből lőttek le. A lázadók még nem ismerték el vezetőjük halálát.

Mohamedán fanatikusok 48 embert öltek meg egy algériai faluban. A terroristák megrohamozták a fővárostól délre fekvő falut, és válogatás nélkül mészárolták le áldozataikat.

Kilencen haltak meg bizonyíthatóan kábítószer-túladagolás következtében tavaly hazánkban; a rendőrség adatai szerint hét személy heroin-, egy ember kokain-, egy másik amfetamintúladagolásban lelte halálát.

Az MTI volt vezérigazgatója, Alexa Károly elvállalta az Új Magyarország című konzervatív napilap főszerkesztői posztját. Alexa azután döntött, hogy a lap tulajdonosai garantálták az újság szellemiségének változatlanságát és anyagi hátterének biztosítását.

Visszafordulásra kényszerült a Malév Budapest—New York között közlekedő járata, miután egy ismeretlen telefonáló a gép felszállása után fél órával közölte: bomba van a gépen; robbanószerkezetet nem találtak.

Brazíliában az 5-9 év közötti gyerekek 16,3 milliós csoportjából 522 ezren dolgoztak tavaly, szinte mindegyikük ingyen. A 10-17 évesek közül ötmillióan voltak kenyérkeresők, e korcsoportból a gyerekeknek átlagosan 40-45 százaléka.

A Jupiter körül keringő amerikai űrszonda, a Galileo a bolygó Európa nevű holdját tanulmányozva megfagyott gleccserek és vulkanikus kőzetek képét közvetítette a Földre; kutatók szerint, ha víz és hő van a bolygón, az élet megléte sem kizárt.

Öko

Az ezredfordulóra Oroszország évi 3,5 milliárd dollárra akarja növelni nukleáris exportját - közölte Mihajlov atomenergia-ügyi miniszter. Moszkva Kínában, Indiában és Irakban segít atomerőműveket építeni, és dúsított uránt ad el az Egyesült Államoknak.

Az orosz hatóságok vasárnap újraindították a szibériai Szeverszk város vegyi üzemének atomreaktorát, amelyet előző nap állítottak le üzemzavar miatt. Az illetékesek szerint nem történt sugárzóanyag-szivárgás. Az üzem másik reaktorát már a hónap elején leállították.

A malajziai kormány megtiltotta, hogy a franciaországi La Hague-ból Dél-Afrikába tartó, sugárzó nukleáris hulladékot szállító Pacific Teal teherhajó áthaladhasson felségvizein.

A stuttgarti környezetvédelmi minisztérium úgy döntött, vissza kell szállítani Baden-Württemberg tartományba azt az 560 tonna nem újrahasznosítható, bár nem is mérgező műanyaghulladékot, amit 36 konténerben nyáron szállítottak Németországból Libanonba. A hulladékot a minisztérium szerint nem is lett volna szabad kivinni az országból.

Több ezer tonna ólommentes benzin ömlött a délkelet-angliai Dover közelében a csatornába, miután szombaton, a sűrű ködben egy bahamai tartályhajó összeütközött egy vegyi anyagokat szállító mexikói tartályhajóval. A szivárgást lapzártáig nem sikerült megállítani; az erős benzinszag a térség összes településén érezhető.

Az Európai Unióban a közlekedés több energiát fogyaszt, mint az ipar - számolt be a brüsszeli bizottság statisztikai hivatalának jelentéséről a Lélegzet című lap. A jelentés szerint a szigorúbb üzemanyag- és kipufogógáz-szabványok ellenére nő a káros anyagok kibocsátása az EU-ban.

Egységes tarifarendszert dolgoz ki három magyar tömegközlekedési vállalat, a BKV, a Volánbusz és a MÁV, hogy a fővárosban és környékén élők számára vonzóbbá tegyék a tömegközlekedést az autók helyett. A Népszava értesülése szerint az egységes jegyet egy zónarendszer keretén belül vezetik majd be 1999 januárjától.

Figyelmébe ajánljuk