Politikai hírek

  • 2000. március 16.

Belpol

Ukrajna: bányakatasztrófa
Nemzeti gyászt rendelt el Leonyid Kucsma ukrán elnök március 13-ára és 14-ére a Luhanszk megyei Barakov bányában történt sújtólégrobbanás nyolcvan áldozatának emlékére. A szerencsétlenséget heten túlélték, őket jelenleg is kórházban ápolják. Az államfő rendeletben utasította a kormányfőt, hogy gondoskodjon a tragédia okainak kivizsgálásáról, és bejelentette: a kormány 1,8 millió dollárnak megfelelő, 10 millió hrivnya segélyt utal át az áldozatok családjainak. A vizsgálat előzetes eredményei szerint a robbanás oka emberi mulasztás volt. Ukrajnában - a szénipari minisztérium előző évi adatai alapján - ez volt az eddigi legsúlyosabb bányaszerencsétlenség. Az adatok szerint tavaly 297, 1998-ban pedig 360 ember vesztette életét az ukrán bányákban.

Fidesz: cselekvési program 2000 Harminchét pontból álló cselekvési programot fogadott el a Fidesz Országos Választmánya. A zárt ajtók mögött megvitatott program célja, hogy a most meghirdetett 37 pontból egy év alatt az összes teljesüljön. A többi között megvalósítandó a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzése, a családi típusú adózásra történő fokozatos áttérés. Létre kell hozni egy maffiaellenes központot, ki kell építeni a határregisztrációs rendszert, a honvéd vezérkart a Honvédelmi Minisztériumba kell integrálni; meg kell kezdeni a Nemzeti Színház felépítését és a Budapest Sportcsarnok felújítását. Szigorítani kell az egyházalapítás feltételeit, és szükséges a határon túli magyarok magyarországi jogállásáról szóló úgynevezett státusztörvény megalkotása is.

Egy éve a NATO-ban Magyarország, Csehország és Lengyelország kiállta a NATO-tagság próbáját, csatlakozásukkal erősebb lett a szövetség, jelentette ki Martonyi János külügyminiszter annak kapcsán, hogy hazánk egy éve vált a NATO tagjává. Martonyi utalt arra, hogy Magyarország támogatja Szlovákia, Románia, Horvátország és Szlovénia mielőbbi felvételét. A Tárki és cseh, valamint lengyel társintézetek felméréseiből az derül ki: valamelyest csökkent a NATO-tagság támogatottsága a csatlakozás előtti felmérések eredményéhez képest a tavaly taggá vált országokban; hazánkban a felnőtt népesség 84 százaléka támogatja, illetve nem ellenzi a NATO tagságot: ez 4 százalékos csökkenést jelent az 1999-hez képest. A tagjelölt országok közül mindhárom országban Szlovákia érte el a legmagasabb támogatottságot; a legkevésbé Ukrajnát, illetve Romániát látnák szívesen a tagállamok között.

Pápai bocsánatkérés II. János Pál pápa egyetemes könyörgésben kért bocsánatot Istentől és az érintett emberektől a katolikusok múltban elkövetett vétkeiért a Szent Péter Bazilikában. A pápa hangsúlyozta: az elkövetett bűnök megvallásának célja a kiengesztelődés a keresztények és az egyház, illetve az emberiség között. A bocsánatkérés eszméjét teológiai szempontból a Nemzetközi Teológiai Bizottság által bemutatott dokumentum alapozta meg, amely hét fejezetben foglalja össze a katolikusok elmúlt évszázadokban elkövetett vétkeit. Többek között az erőszakot a másként gondolkodókkal szemben, a keresztes hadjáratok és az inkvizíció módszereit, a kiátkozásokat, az evangelizáció során elkövetett bűnöket és nem utolsósorban a zsidók ellen elkövetett vétkeket; a korábbi időszakokban tanúsított megvetést, a hallgatást. James Rudin amerikai rabbi, a Zsidó-Amerikai Bizottság képviseletében úgy nyilatkozott, hogy a pápai Mea Culpa II. János Pál 22 éves hivatali idejének megkoronázása.

Kórházi éhségsztrájk Székesfehérváron Éhségsztrájkot kezdett a székesfehérvári Szent György Kórház II-es számú belgyógyászat kardiológiai részlegének 3 orvosa és 8 ápolója az intézményben. Az ügy előzménye, hogy a Szent György Kórház vezetése a kardiológiai osztály egy részét az intenzív őrzőhelyiségtől 300 méterre levő épületbe akarja telepíteni. Nyári Ildikó főigazgató elmondta, hogy az intenzív ellátást igénylő betegek ellátására elegendőek lesznek az intenzív osztályon lévő betegágyak; Simon Kornél osztályvezető professzor szerint azonban az osztály egy részének áttelepítése nem szolgálja a betegek érdekeit. A sztrájkolók a betegek ellátásában nem vesznek részt, feladataikat munkatársaik vették át. Az éhségsztrájkot nem folytató dolgozók írásban jelentették ki: ha társaik ellen fegyelmi eljárás indul, beadják a felmondásukat.

Újabb súlyos szennyezés Romániából A hét végén újabb súlyos szennyezés érte el hazánkat, ismét egy romániai bánya gátjának átszakadása miatt. Néhány nappal korábban Gönczy János, a tiszai ciánkatasztrófa következményeinek elhárításáért felelős kormánybiztos még arról beszélt: a cián okozta katasztrófa okait és súlyosságát illetően a román és a magyar szakemberek véleménye teljes egészében megegyezik. Az újabb szennyezés után szorgalmazta, hogy a román fél tegye lehetővé a romániai vízszennyező-bázisok feltérképezését. A Tisza mellékfolyóiba ezúttal 20 ezer tonnányi nehézfém üledék (ólom-, cink-, réz- és cián) került a borsabányai cink- és ólombányából, amikor a átszakadt a derítő gátja. A román környezetvédelmi miniszter bezárással fenyegette meg azokat a bányavállalatokat, amelyek nem biztonságosan működnek (a szennyezőt bezáratta). Szakemberek figyelmeztetnek: a térséget 30 év óta a legnagyobb áradások veszélyeztetik, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. (Lásd még: 20-21. oldal)Morze

Tüntetést szervezett Berlinben a náci eszmékkel nyíltan rokonszenvező Német Nemzeti Demokrata Párt. A párt az EU által szankciókkal sújtott Ausztria iránti együttérzését akarta kifejezni. A szimpátiatüntetés résztvevői közül 25 személyt vettek őrizetbe a hatóságok.

A biztonságos fejlődés és a tartós integráció történelmi esélye előtt áll a III. évezred küszöbén Európa. Tegyünk meg mindent, hogy ne vesztegessük el ezt a nagy lehetőséget - hangsúlyozza közös nyilatkozatában a lengyel, a magyar, a litván, a szlovák és a német elnök. Az államfők Lengyelország első fővárosában a vendéglátó állam millenniumi ünnepsége alkalmából a gyűlölködő, agresszív nacionalista és szélsőséges magatartással szembeni következetes és határozott fellépésre hívta fel Európa népeit.

Tiltakozó tüntetés volt Marokkóban az ellen a kormánytervezet ellen, amely új jogokat biztosítana a nőknek. A résztvevők szerint a tervezetet a Nyugat tukmálta rá a kormányra. Az AFP szerint a tüntetésen 200 ezer ember vett részt, míg a szervezők félmillióra becsülték a létszámot.

Györgyi Kálmánt a büntetőjogi kodifikáció miniszteri biztosának kívánják felkérni - értesült a Népszabadság. Az Igazságügyi Minisztérium arra készül, hogy néhány éven belül újrafogalmazza az 1978-as elfogadása óta legalább ötvenszer módosított büntető törvénykönyvet, és felülvizsgálja a büntetőeljárási szabályokat is.

Önvédelmi egységet hozott létre saját tagságából a MIÉP győri és soproni szervezete, mert elszaporodtak a párt helyi szervezeteit ért támadások. A MIÉP győri önkormányzati képviselője, Horváth Attila a két egység létszámáról, felkészültségéről, módszereiről nem nyilatkozott, de annyit elmondott: az egységek tagjai közül többen önvédelmi fegyvert tartanak.

Mihail Gorbacsovot választották az Oroszországi Egyesült Szociáldemokrata Pártelnökévé. Gorbacsov így az SZKP főtitkárává való megválasztásának 15. évfordulóján ismét visszatért a nagypolitikába, az új párt kongresszusán előadást tartott. Elmondta, hogy a párt programját a következő kongresszuson, ez év végén fogadják el.

Figyelmébe ajánljuk