Tartalom

MaNcs, XII. évf. 11. szám, (2000.03.16.) (2000-03-16)

Egotrip

Egotrip

Sajó László: Öt és feles (Kivan a csapat)

Ez a tél se vitt el bennünket, mondom E. Kornélnak a Déliben, mert persze csak ketten jöttünk össze, a többiek majd utánunk jönnek, mondták. Van még három percünk, egy Unicum, egy pohár belefér, E. Kornél nem iszik rövidet. Viszont Wernesgrünert csomagolt, Kelenföldön kibontjuk, jól nézd meg, mondom néki, ott áll az Utolsó Réti Sas Épülete, itt fogjuk bevégezni. De még csak Budaörs. E. Kornél éppen boldog, éjszaka német lovagköltőket olvasott, tegnap visszavásárolta Mallarmét, kabátzsebében Vladimír Holan. Az enyémben laposüveg, aggódom, beengedik-e. Tatabányán még nem voltam meccsen, E. Kornél utoljára tizenöt éve "budán. Első a becsület, utolsó a Kerület. Törökbálint. Ah, szamárkordé, E. Kornél izgatottan kibont még egy dobozost, távolabb lovak. Tizenöt éve vonaton se ült, most is csak a kedvemér´. Ma van a születésnapom. Szárliget. Mellettünk idős hölgyek, olyan idősek, mint én, E. Kornél már ismerkedne a feketehajúval, enyém a vörös. Nézd inkább a tájat, az is épp oly randa. Alsógalla. Tatabányán itt kell leszállni.

Egotrip

Hammer Ferenc: Paszták népe (A bukás)

A megelőző napokon hosszas erőfeszítések árán, alapos suttogó ellenpropagandával sikerült Zsiga fiunkat eltéríteni attól, hogy oroszlán legyen, mondván, ekkor megkerülhetetlen valami szőrős hacuka, amibe ha beleizzad, tuti, hogy kijön megint a bőrallergiája, úgyhogy mindenki boldog volt, amikor sikerült megállapodni abban, hogy hétpettyes katicának lenni (cuki bólogató csápokkal) bizony remek dolog lesz a maszkabálban.

Publicisztika
Belpol

Belpol

A meggyőzés módozatai (Szigeti László, a szlovákiai Kalligram könyvkiadó igazgatója)

A pozsonyi Kalligramot Magyarországon elsősorban szlovák és cseh írók magyar nyelvű kiadójaként tartják számon. Pedig a rendszerváltás táján alapított cég a szlovák nyelvű könyvpiacon is játszik, nem is akárhogyan. A kiadó igazgatóját, aki tíz éve egy röpke időre politikai szerepet is vállalt (képviselő volt az utolsó csehszlovák parlamentben), a kultúraközvetítés nehézségeiről, a szlovák-magyar viszony mélyrétegeiről, valamint a megtalált kisebbségi szerepről kérdeztük.

Belpol

Kulturális hírek

Film és hatóság: Nepál, ThaiföldNem engedélyezték az Aago (Tűz) című film bemutatását Nepálban, mert az - a cenzori testület szerint - szimpatikus reformerekként népszerűsíti az alkotmányos monarchia megdöntésére törő Nepáli (Maoista) Kommunista Párt felkelőit, a rendőrségre ellenben rossz fényt vet. Kishan Pokharel, a film producere szerint a parlamentáris demokrácia tíz évvel ezelőtti bevezetése ellenére sem érvényesül Nepálban a művészi szabadság.

Belpol

Cyber hírek

Elfogták az Elender hackereitAZ ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Osztálya múlt szerdán négy tizenévest állított elő az Elender internetszolgáltató szerverein történt januári betöréssorozat miatt. Az ORFK egy 15 és egy 19 éves fiatalt gyanúsít, és bár nem tervezi a hackerek előzetes letartóztatását, számítógépes csalás miatt eljárást indít ellenük.

Belpol

Európai Unió: A nyitott kapuk döngése

Gazdasági óriás, politikai törpe - szokták mondani az Európai Unióról, egyfelől világgazdasági súlyára, másfelől viszont arra utalva, hogy a tizenöt tagország mindeddig képtelen volt egyetlen, erőteljes szereplőként jelentkezni a világesemények porondján. Márpedig a mostani, egyelőre beláthatatlan hosszúságú csatlakozási fordulóban az a furcsa helyzet alakult ki, hogy miközben az uniós tagság várományosainak vágyvilágában az óriás vonzó sziluettje lebeg, a belül lévők a törpét szeretnék legalábbis normális testalkatúvá szabni, és az ajtón zörgetőket is arra ösztökélik, hogy ehhez a majdani ütőképes nemzetközi politikai tényezőhöz igyekezzenek felnőni.

Belpol

Terv a cigányszaporulat megfékezésére: Védelem nélkül

"Az Egészségügyi Minisztérium tervezetében még érintőlegesen sem említi a cigányság túlzott szaporodásának kérdését. Javasolni lehetne a cigányság ingyenes fogamzásgátlóval való ellátását" - jelentette ki a Miniszterelnöki Hivatal közigazgatás- és területpolitikai államtitkárságának vezetője a minap. Épp a cigányügyi tárcaközi bizottság ülése zajlott, ahol kiderült, hogy a kormány épp milyen lépéseket tervez a romák élethelyzetének javítására. Például ilyeneket.

Belpol

Népesedéspolitika: Fogy is, marad is

A kormányfő nemrég felújított irodájának nemrég felújított íróasztalára került az a népesedéssel kapcsolatos koncepció, amely a magyarországi, bő tízmilliós lakosság további fogyását megelőzendő lehetőségként felveti a tudatos betelepítést. Az anyag ennek jegyében keresi arra a választ, hogy a megmaradás érdekében megfelelő eszköz-e ötven éven át évi 40-47 ezer bevándorló fogadása.

Belpol

Autópályatervek: Száguldás a simlibe

Amikor ambiciózus kormányzatunk két hete úgy döntött, hogy a tavaly elhatározott tízéves autópálya-programot mégis inkább öt év alatt szeretné lebonyolítani, már sejthető volt: gyáva számítgatás többé nem veszélyezteti a szebb jövőt. Igaz, egyelőre sehol a beruházásra szánt pénz, de újra csatasorba áll Simicska Lajos, ami mindennél többet ér.

Belpol

Kísérlet a zöld mozgalom lenyúlására: Civilek a pálya szélére!

Pepó Pál miniszter - aki az állami környezetvédelem terén látványosan becsődölt - támogatói az utóbbi hetekben a környezetvédelem társadalmi részét próbálják maguk alá gyűrni, önvédelmi reflexből mintegy. Hatalmi politikával, a jól ismert népfrontos eszközökkel igyekeznek elhitetni, hogy ők az igazi zöldek, és a környezetvédelemmel semmi baj. Félő, hogy tartós elmebajról van szó, miszerint vannak politikailag jó meg politikailag rossz zöldek.

Belpol

"Õrült nyilatkozatok hangzanak el" (Hoitsy György halászati felügyelő a Tiszáról)

Az ökológiai katasztrófának nincs pontos definíciója, mondja Hoitsy György, az agrártárca Borsod megyei halászati felügyelője, aki emellett 12 éve folytat halfaunisztikai kutatásokat a térségben. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne történt volna katasztrófa (a múlt héten is), viszont az sem igaz, hogy pár éven belül ne regenerálódhatna a folyó. Hoitsy optimista, feltéve, hogy nem a laikusok határozzák meg, mi történjék.

Külpol

Külpol

Dél-Balkán: A háború szaga

Ha tavasz, akkor ravasz. A délszláv válság során már megszokhattuk, hogy kikeletkor kezdődnek el a nagy összecsapások, mert a balkániak olyanok, akár a medvék. Elemzők, de a szerbiai információk is arra utalnak, hogy nem lesz ez idén sem másképp. De most hirtelenjében az is gondot okoz, hogy összeszámoljuk, per pillanat hány válsággóc van arrafelé.

Zene

Zene

Könyv: Már akinek (drMáriás: szép a puszta)

Azért a vidéki létnek is vannak előnyei. Hogy magamtól túl messzire ne kolbászoljak el, én például kifejezetten örülök neki, hogy lakhelyemből adódóan általában kések egy ütemet, utólag reagálok le dolgokat, eseményeket, mert ezáltal megspórolhatom a közkívánat gerjesztette kollektív lelkesedést. Nem beszélve arról, hogy a tapasztalat azt mutatja: nem maradok le semmiről.

Zene

Film: Sajtós hamburger (A bennfentes)

Ím, nyakunkon a sajtószabadság napja (kérdezhetnénk, hogy miért pont ez az ünnep kavar bele a lapzártába, de nem akarunk túl bennfenntesnek látszani), így épp itt az ideje egy jó kis médiamozinak a nyilvánosság őshazájából, természetesen színigaz történet vászonrahozatala útján.

Zene

Film: Tommy Lee újra hajt (Kettős kockázat)

Mi Ashley Judd bűne? Már hónapok óta foglalkoztatott a kérdés, vajon mi lehet. Távolról se gondoljanak valami lila (na jó, kék - kékharisnyás, kékrókás) merengésre, mint mikor azon réved el a magamfajta, hogy járt-e Cecil a Török utcában vagy ehhez fogható örök talányok, most tényleg, hány thébai hazudozik, effélék. Nagyon is földhözragadt ügymenet vezetett, Eurosport-pólót szerettem volna, hogy az élet nyertesei közé soroljam magamat, de különben is: szerintem jól állna. Lenyomták a Double Jeopardy című film előzetesét, aztán néhány, zömükben nem kimondottan alpesi országból szalasztott mű-lesikló a nyakát szegte (crashing out -id. Nick Fellows), aztán nekünk szegezték a már említett kérdést. És ez így ment heteken át. Mire Hermann Maier lécén révbe siklott, a permanens nyomasztás is véget ért. De engem nem hagyott nyugodni a kérdés, mibe keveredhetett az a szegény Ashley?

Zene

Arab kávé meg egy kis ópium (Az arab dalok fénykorának klasszikusai)

"Azt mondják, egy bizonyos kor fölött vagy Abdel Halimot, vagy Umm Kalthumot hallgat az ember" - jelezte Natacha Atlas, amikor tavalyelőtt találkoztunk. Na igen... - bólogattam, többre nem futotta az arab klasszikusok ismerete nélkül. Most aztán két ilyen gyűjtemény is kijött, hadd legyen nekem pótolnivaló.

Zene

Szigorúan globál (Youssou N´Dour: Joko)

A Pepsi Sziget 2000 azt gondolta, Youssou N´Dournak ott a helye az idén debütáló világzenei nagyszínpad sztárjainak sorában. Új albumát turné követi a nyáron, és a gázsi sem volt vitás, Youssou menedzsmentje mégis megfúrta e fellépést: azt tartotta, hogy inkább a nemzetközi popsztárok porondján kell(ene) megjelennie, nem pedig egy műfaji "gettóban". Hogy Youssou N´Dour és a menedzsmentje ugyanúgy gondolkodik, az persze nem állítható. Ronda terep, csupa rög a showbusiness. Ez a Joko album például több mint egy évet várt, hogy a szerződése zöld utat kapjon. De azért a mestert sem féltem.

Film

Film

Jadvigával az ágyban (Tóth Ildikó színésznő)

1990-ben végzett a Színművészeti Főiskolán, Szinetár Miklós osztályában. Ezt követően négy éven át volt a Radnóti Színház tagja, egy vagy két évet kivéve folyamatosan forgatott: dolgozott Deák Krisztinával, Lukáts Andorral, András Ferenccel, Tímár Péterrel, Enyedi Ildikóval, és több tévéjátékban is szerepelt. A Radnóti Színházból az Új Színházba igazolt, Székely Gábor eltávolítása óta szabadúszóként dolgozik. Az idei filmszemlén színészi különdíjat kapott. A mozikban most Jadvigaként lép elénk.

Lokál

Lokál

Bombay: Éléskarma

Bombayjel, vagy ahogy mostanában hivatalosan nevezik, Mumbaival nem lehet mit kezdeni. Teljesen mindegy, hogy egy hetet vagy egy évet tölt el ebben az európai mércével felfoghatatlan városban a kezdetben még megszeppent, majd egyre bátrabb magyar kalandor, hazautazáskor rá kell jönnie: noha okosabb és bölcsebb lett, és persze fantasztikus élményekkel is gazdagodott, Bombayt képtelenség nyakon csípnie. Általánosságok jutnak az eszébe, buta közhelyek, prospektusok, tömeg.

Lokál

Bali: Barong és Rolex

Balival nem lőhetünk mellé: egyike annak a kevés helynek, ami mindenkinek bejön. A gigantposzteres környezetben (pálmafák, fehér homok, lágyan hullámzó óceán) bőven van mit csinálni, nézni, enni, inni. Lehet szörfözni, pörögni, napozni, vásárolni, járkálni vagy éppen lenyugodni.

Lokál

Brüsszel: A belgaság dicsérete

Attól, hogy belgák nincsenek, fővárosuk még lehet, van is nekik, de ha csak tehetjük, tekintsünk el csoportos élvezetétől, hiszen ilyen keretek között az érdeklődések és tapasztalatszerzési törekvések mintegy átlagolódnak, és estéről estére a csupacsipke főteret környező turistautcák valamelyik turistavendéglőjében találjuk magunkat, egyre meghittebb, de helyi jellegűnek mégiscsak kevéssé mondható állandó társaságunkban.

Lokál

Barcelona + Etetés: Bolhák és sirályok

Hogy hogyan telik egy napom Barcelonában? A mai például azzal kezdődött, hogy kinéztem a szótárból azt a mondatot, hogy "a barátnőm bolhás lett", bekentem az Imola friss csípéseit, aztán lementem beolvasni a házinéninek.

Lokál

Pestújhely: Szellemtelep

Budapest tizenötödik kerülete nem az a terep, amiről megemlékeznének az idegenforgalmi leírások. A sorszám hallatán elsősorban az újpalotai lakótelepnek nevezett sci-fi filmdíszlet juthat eszünkbe, esetleg a Pólus Center meg az M3-as kivezető szakasza. Aztán nyomban el is felejtenénk az egészet, hiszen olyan vidékről van szó, ahová az ember csak akkor megy, ha nincs jobb dolga. Ha ott él, dolgozik. Pedig akad érdekesség bőven. Például Pestújhely. Beékelődve a 62-es villamos pályája meg az újpalotai lakótelep közé.

Lokál

Utazás (Hogy miért is nem mennek el inkább ők)

Az utazás lényege és tulajdonképpen egyetlen értelme, hogy nem találkozunk azokkal, akikkel egyébként állandóan találkozunk, ha nem megyünk el. Ez azonban sokkal olcsóbban is elérhető, például amennyiben ők mennek el, vagy bezárkózunk a lakásba, és nem vesszük fel a telefont.

Lokál

Moulin Rouge: Vörös posztó

Kocsma, tánclokál és bordélyház - a párizsi malom önmeghatározása - helyett kávéház, revü és étterem. Félvilági nők helyett diplomás táncosok, pincérek helyett az Addams Family, de a bárzongorista teljesen rendben van. Az egyébként szellemes revü körülbelül annyira erotikus, mint a Hamupipőke rajzfilmváltozata, és nyoma sincs benne a Cartoon Network gyerekműsoraiban tetten érhető finom perverziónak. Decens polgári helynek ígérkezik a felújított Nagymező utcai orfeum, de aki bujaságra vágyik, menjen inkább a közeli Piafba, vagy sírja vissza magát a csajához.