Rajtaütés zajlik a Booking.com budapesti irodájában

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 6.

Belpol

Kiszállt GVH, jelenleg is zajlik az adatgyűjtés. 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) munkatársai rajtaütésszerű helyszíni vizsgálatot tartottak a Booking.com magyarországi központjában az online szállásfoglalás piacán tapasztalt anomáliák ügyében – tudta meg az Index.

„A gyorsított ágazati vizsgálatok során a GVH a versenytörvény felhatalmazása alapján – bírói engedéllyel – helyszíni kutatást (rajtaütést) is tarthat. Ez a hatékony és gyors beavatkozást lehetővé tevő eszköz azt támogatja, hogy a GVH a piaci zavarok feltárásához és kezeléséhez szükséges információkat összegyűjtse” – erősítette meg a lapnak a hatóság. 

A tájékoztatás szerint az elmúlt két nap során a versenyhivatal szakemberei több helyszínre is kiszálltak előzetes értesítés nélkül, hogy adatokat gyűjtsenek az online szálláshely-szolgáltatási piac szereplőitől. Ennek során a GVH vizsgálói – több más helyszín mellett – kedden, illetve szerdán a Booking.com budapesti irodájába is kiszálltak, ahol jelenleg is zajlik az adatgyűjtés.

A helyszíni kutatás folyamatban van a holland cég budapesti irodájában, de további információkat nem közöltek. 

A hivatalnál előrebocsátották: az információgyűjtés lezárultát és az adatok elemzését követően a GVH nyilvános jelentéstervezetben összegzi majd az online szálláshelyfoglalás és a szálláshely-szolgáltatás hazai piacán végzett gyorsított ágazati vizsgálat eredményeit. Ennek elkészítésére a nemzeti versenyhatóságnak 30 napja van, ami indokolt esetben összesen kétszer 30 nappal meghosszabbítható.

Az elmúlt hetekben több magyarországi szállásadó is azzal szembesült, hogy a Booking nem utalja át a számlájukra a lefoglalt szállások díját. Ez azoknál a szállásoknál fordult elő, ahol a szállásdíjat a közvetízőnek fizették ki a vendégek, majd a cég utalta tovább a szállásadónak járó összeget. Ez a rendszer rendkívül kényelmes a vendégek számára, hiszen a portál felületén kártyás fizetést tudnak indítani, nem szükséges átulalással, készpénzes fizetéssel bajlódni. Most azonban a szállásadók nem kapták meg a pénzüket. 

A Booking azzal magyarázta a hibát, hogy új könyvelési szoftverre álltak át, mivel a régi már nem bírta a megnövekedett forgalmat. Az átállás azonban nem sikerült zökkenőmentesen, így előállt az a helyzet, hogy a régi már, az új pedig még nem működött. A hiba, úgy tűnt elhárult, de most úgy fest, nem oldódott meg a helyzet: a Fidesz összehívta a turisztikai albizottságot, amely szerint a vállalat még egyenlítette ki a számlát mindenki felé.  A bizottságának turisztikai albizottsága gyorsított ágazati vizsgálatot tartott szükségesnek

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk