Reagált Kína a Fudan körüli utcanevek átnevezésére: "az ilyen viselkedés megvetendő"

  • narancs.hu
  • 2021. június 3.

Belpol

Az akcióban résztvevő politikusok a kínai külügy szóvivője szerint hátráltatják a Kína és Magyarország közti együttműködést.

Hivatalosan is megveti Kína azokat a politikusokat, akik részt vettek abban az akcióban, amely során a kínai Fudan Egyetem kampusza közelében lévő utcaneveket átnevezték, így az eddigiek helyett a Dalai Láma út, az Ujgur Mártírok útja, a Szabad Hongkong út és a Hszie Si-kuang püspök út közelében épülhet fel az intézmény – írja a hvg.hu a France24 cikke alapján.

Az utcák átnevezése mögött Ferencváros polgármestere, Baranyi Krisztina, és Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely áll.

 
Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina az új utcanévtáblákat avatásán. Fotó: Facebook/Karácsony Gergely 

 

"Az ilyen viselkedés megvetendő" – mondta Wang Wenbin, kínai külügy szóvivője, hozzátette, "ezek a politikusok eltúlozzák a Kínával kapcsolatos ügyeket, és hátráltatják a Kína és Magyarország közti együttműködést".

Mint ismert, a Fudan kampuszát több százmilliárdos kínai hitelből építené fel a magyar kormány, a diákok többsége kínai lenne, míg a magyarok csak több millió forintos tandíjért cserébe tanulhatnának ott. A projekt miatt csökkenni fog a régóta tervezett, magyar diákok lakhatását segítő Diákváros területe is.

(France24)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk