Meghalt Dornbach Alajos

  • narancs.hu
  • 2021. június 3.

Belpol

Az ügyvéd, politikus, volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő, a parlament egykori alelnöke 85 éves volt.

Elhunyt Dornbach Alajos ügyvéd, politikus, volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő, a parlament egykori alelnöke – írja a családjától értesült 444.hu. Dornbach 85 éves volt.

Az egykori politikus 1956-ot tartotta élete meghatározó élményének. Erről 1990-ben a HVG-nek beszélt részletesen.

Dornbach mindvégig kapcsolatban maradt az 56-osok "értelmiségi körével" – Donáth Ferenccel, Andorka Rudolffal, Eörsi Istvánnal, Gáli Józseffel, Szabó Miklóssal, Pomogáts Bélával, Lukácsy Sándorral. Ez a kötődés később is meghatározta az életét.

Végül ügyvédjelöltként kezdhetett praktizálni Gyöngyösön. Bár 1960-ban letette az ügyvédi vizsgát, forradalmi részvétele miatt csak 1964-ben nyilvánították feddhetetlennek, ekkor indíthatott önálló praxist. Dornbach az emberi és állampolgári jogok ügyvédjeként vált ismertté.

Az első e téren védendő ügyfele 1965-ben a szociográfiai írásai miatt rágalmazással vádolt Kunszabó Ferenc volt. Kunszabót felmentették, Dornbachot pedig 56-os barátain keresztül egyre többen keresték hasonló megbízásokkal. Ő lett az "ellenzék ügyvédje". Elmondása szerint a praxisa jól ment, elsősorban vagyonjogi, hagyatéki ügyekre specializálódott, így megtehette, hogy a politikai ügyekért ne kérjen pénzt.

A 70-es években a formálódó demokratikus ellenzék egyik fontos személyisége lett. Jogi védelmet biztosított a szamizdat kiadványok szerzőinek és terjesztőinek.

Soros György felkérésére Dornbach segített a Soros Alapítvány létrehozásában 1983-ban, és az alapítvány kuratóriumának alelnöke maradt 1990-ig.

1988 nyarán belépett a Történelmi Igazságtétel Bizottságba, később pedig a politikai ítéletek semmisségéről szóló törvényjavaslat egyik előkészítője volt.

1988-ban a Nagy Imre per és a Standard-per felülvizsgálatának egyik kezdeményezője volt, majd az elítélteket, örököseiket képviselte a bíróságon. Részt vett Nagy Imre és társai 1989. június 16-i gyászszertartásának szervezésében.

Dornbach 1988-ban csatlakozott az SZDSZ elődjéhez, a Szabad Kezdeményezések Hálózatához, akkor saját elmondása szerint még politikusi ambíciók nélkül. A Mozgó Világnak 2001-ben úgy nyilatkozott, hogy a korábbi évek emberi jogi gyakorlata miatt a szervezet mértékadó alapítói – Kis János, Pető Iván, Magyar Bálint, Demszky Gábor és a többiek – álltak hozzá közel emberileg.

Az SZDSZ színeiben 1990-től 2002-ig országgyűlési képviselő, 1990-94 között a parlament alelnöke volt. Mivel, mint azt maga mondta, nem akart megélhetési politikussá válni, az 1994-es választás után nem vállalt olyan pozíciót, ami kizárta volna az ügyvédi gyakorlat folytatását. 2002-ben vonult vissza a politikától és a közélettől.

(444.hu)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk