Rég nem kapott ennyire durva kérdést Orbán

  • - urfi -
  • 2017. március 10.

Belpol

Az Index újságírója kérdezte a rokonai cégének nyújtott 3 milliárdos hitelről. Orbán egyből üzent is valamit Spéder Zoltánnak. Videóval.

Azok az újságírók, akik részt vesznek Orbán Viktor brüsszeli sajtótájékoztatóin, egyedülálló lehetőséget kaphatnak: kérdezhetnek a magyar miniszterelnöktől, aki minden elődjénél jobban fél a sajtótól.

Kugyela Tamás, az Index (illetve az EUrológus) munkatársa most élt a lehetőséggel, és rákérdezett az elmúlt hónapok – de talán éveket sem túlzás mondani – egyik legkeményebb történetére. Arra, amelyikben egy Mészáros Lőrinchez közeli cég kifizette az Orbán-rokonok cégének 3 milliárdos hitelét, amelyet egy állami cégtől kaptak.

A Cider Alma és az Orbán család zsebei

„Tavaly szeptemberben derült ki, hogy egy Orbán-rokonokkal telepakolt cég (a Cider Alma) 3,2 milliárd forinttal tartozik a külügyminisztérium (tehát a magyar kormány, amelynek a feje Orbán Viktor) felügyelte Magyar Nemzeti Kereskedőháznak (MNKH). Az MNKH követelését többek között olyan zálogtárgyak biztosították, mint 5 millió darab 425 ml-es, vákuumzárású csemegekukorica-konzerv és 1,5 millió darab 720 ml-es, magozott meggykonzerv. A tartozás határideje a hír megjelenésekor már lejárt, ám a Cider Alma akkori értesülések szerint csupán 280 milliót törlesztett, a többit novemberre ígérte. A cégcsoportban több pozíciója is van a miniszterelnök sógorának, a Cider Alma egyik leányvállalatát Orbán unokaöccse vezeti, de a csoport egyes tisztségviselői felbukkannak Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, milliárdos és közbeszerzéshuszár, illetve a miniszterelnöki vő, Tiborcz István érdekeltségei körül is. (Rögzítsük továbbá a teljesség kedvéért, hogy a lapunkban is bemutatott, az állam által igen nagyvonalúan kistafírozott MNKH körül orbitális pályán kering az Orbán-klán egynéhány más tagja és üzleti bizalmasa is.) A Hír Tv közérdekű adatigényléssel fordult az MNKH-hoz a tartozás miatt, így ennek köszönhetően most már tudjuk, hogy a cechet a Mészáros Lőrinchez kapcsolható Hórusz Faktorház állta” – írtuk vonatkozó szerkesztőségi cikkünkben.

Ilyen hírek után is alaptalannak érzi az ellenzék vádjait, hogy Mészáros Lőrinc az ön családjának pénzügyeit intézi?

Ez a kérdés hangzott el. Orbán pedig nem válaszolt. Úgy nem válaszolt, hogy közben mozgott a szája, és ezt mondta vele:

Bár ez a kérdés nem szerepelt az Európai Tanács mai ülésén, azt tudom önnek mondani, hogy miért nem fordul az érintettekhez? Tehát, szeretném leszögezni, hogy a magyar kormány és jómagam nem foglalkozunk semmilyen magángazdasági természetű üggyel. Nem tartozik ránk. A piaci szereplőkre tartozik. Ezt mondja meg a tulajdonosának is. Köszönöm szépen.

A jelenetet ezen a videón lehet megnézni, 24:10-től:

Az utolsó kiszólás címzettje nem lehet más, mint Spéder Zoltán, az Index tulajdonosa. Hogy mi az értelme ennek? Az, hogy a fideszesek paranoiás világában egy újságíró csakis megrendelésre kérdezhet bármit, vagyis Orbán valószínűleg tényleg azt hiszi, hogy Spéder saját kezűleg írta meg az EUrológus kérdéseit.

Ha már nem emlékeznek rá, hogyan csinálta ki Orbán egykori harcostársát, olvassák újra a krimiszerű történetet. Spéder Zoltán portréját pedig még a nagy balhé előtt megírtuk, lásd itt.

(444)

Figyelmébe ajánljuk