Rendeletbe foglalta a kormány, hogy a brüsszeli szankciók felelősek a üzemanyag-árstop megszűnéséért

  • narancs.hu
  • 2022. december 7.

Belpol

Amelyek hatásai az ellátásbiztonságot veszélyeztetik.

Mint arról lapunk is beszámolt, éjszaka Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt bejelentette, hogy a kormány kivezeti a üzemanyagok hatósági árát, kedden 23 órától újra piaci áron lehet tankolni (már ahol épp lehet.)

Ezt követően meg is jelentMagyar Közlönyben a kormányrendelet, mely eltörölte a tavaly november közepén bevezetett üzemanyag-árstopot.

Bár Hernádi Zsolt, a MOL vezérigazgatója a rendkívüli éjszakai Kormányinfón is elmondta, hogy már a nyár közepén ki kellett volna vezetni az ársapkát, a kormányhatározat szövege azzal indokolja a lépést, hogy "hatályba léptek a kőolajszállításra vonatkozó uniós szankciók, amelyek hatásai az ellátásbiztonságot veszélyeztetik". Már a jogszabály címe is az, hogy az uniós szankciók életbelépése okán az üzemanyagárral kapcsolatos egyes rendelkezésekről.

Hernádi egyébként már áprilisban is arról beszélt, hogy sokáig nem tartható fenn a benzinárstop, mert elfogynak az erőforrások, amiket a zöldesítésre és hasonló fejlesztésekre kellene fordítani. És hogy már középtávon ki kell vezetni a hatósági árat, különben áruhiány alakulhat ki, ami komoly társadalmi feszültségekhez vezethet.

A rendeletlényegi része szerint hatályon kívül helyezték azokat a korábbi szabályokat, amik 2022. december 31-ig hatósági árasnak (480 forintosnak) minősítették a benzint és a dízelt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk