Megszűnt a benzinárstop

  • narancs.hu
  • 2022. december 6.

Gazdaság

Egy késő esti rendkívüli kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt, hogy már kedd este 11-től megszűnik az üzemanyagárstop. 

Miután napok óta akadozik az üzemanyag-ellátás a hazai benzinkutakon, a kormány rendkívüli kormányinfót hirdetett kedden este fél 11-re úgy, hogy az eseményre a meghívót is csak háromnegyed 10-kor küldték ki. 

Az eseményen végül Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a hétfőn életbe lépett uniós olajszankció okozott mindenki számára érzékelhető zavarokat Magyarország üzemanyag-ellátásában, ezért a Mol arról tájékoztatta a kormányt, hogy további import nélkül nem tudja biztosítani az ország üzemanyag-ellátását.

A kormány ezért a Mol javaslatára megszünteti a benzinárstopot

– jelentette be. Később hozzátette, a Mol hétfőn elég egyértelmű jelzést adott a kormánynak. 

A sajtótájékoztatón részt vett Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgató is, aki arról beszélt, hogy a töltőállomások negyedén teljes volt a leürülés, komoly problémák alakultak ki az ellátás körül, a 70-es, 80-as éveket idézték a sorok a kutakon, káosz alakult ki.

Azt is mondta, hogy az elmúlt napokban a forgalom is megnőtt, állítása szerint közel a duplája volt az elmúlt év hasonló időszakának, voltak olyan nagykereskedelmi rendelések is, amelyeket nem tudtak kielégíteni. "A helyzet kritikussá vált, elmentünk a falig. A Mol eddig bírta" – mondta Hernádi.

Azt is mondta, hogy a termelésből hiányzó benzin nagy részét az elmúlt hetekben Szlovákiából hozták be, az üzemanyaghiányra és a logisztikai problémákra egyedül az import lehet a megoldás.

Hernádi azt is mondta, két hónap múlva lehet egy újabb kritikus helyzet, mert az uniós szankciók hatását szerinte addigra fogjuk itthon is megérezni. Azt mondta, február 5-e után 10 százalék dízel fog hiányozni az európai piacról. Ettől függetlenül azt is ígérte, hogy rövid távon már érezhető lesz a benzinárstop eltörlésének hatása, de egy-másfél hónapon belül áll helyre a stabilitás.

Hernádi azt is mondta, a Mol-kutakra vonatkozó irányadó ár: 

641 Ft/liter a benzin és 699 Ft/liter a dízel.

Ez amúgy mintegy 20 forinttal magasabb, mint a piaci átlagárak a héten.

Kérdésre Gulyás azt mondta, az ársapka eltörlése emelni fogja az inflációt, ezzel számolt a kormány. Gulyás a többi ársapkáról azt mondta, mindegyiknek addig van értelme, amíg nem vezetnek termékhiányhoz. Arra a kérdésre, hogy cukor-, olaj- és tejzsírhiány is van, Gulyás azt mondta, mérlegelni kell, hogy mekkora a hiány, akkor nem érdemes fenntartani az árstopot, ha általánossá válik. Arra, hogy a cukor esetében nagyjából már erről van szó, Gulyás azt mondta, a kormány folyamatosan értékeli a helyzetet. 

Hernádi azt ígérte, hogy a kis benzinkutaknak is növelni fogják tudni a szállított üzemanyagot, de a kis benzinkutak korábban is más importból vásároltak, ezért azt javasolta nekik, hogy keressék meg a korábbi kapcsolataikat. 

Több kérdésben is felmerült, hogy mikor lett volna először értelme kivezetni az árstopot, és hogy mi a kormány felelőssége a kialakult benzinkáoszban, Hernádi szerint a nyári helyzet már elég nehéz volt, de akkor a kormány úgy döntött, hogy a stratégiai készlethez nyúl. "Nem én döntök ebben, ezek nem szakmai kérdések, nem kérdeznek meg" – válaszolta arra, hogy egyetértett-e ezzel a döntéssel.

Gulyás ugyanakkor arról beszélt, hogy az ársapka egy sikertörténet volt, korábban nem volt általános a benzinhiány, csak helyi szinten voltak problémák, kár, hogy most nem tudják tovább megtartani az árstopot, de a szankciók miatt volt rá szükség, és most amiatt nem tudják fenntartani sem, a kormány felelősségét firtató kérdésre is azt válaszolta, hogy inkább az érdemekről kéne beszélni. Arra a felvetésre, hogy az árstop bőven a szankciók előtt született, Gulyás arról beszélt, hogy a Covid utáni nyitás is felhajtotta az inflációt, és akkor azért kellett. 

Kérdésre válaszolva Gulyás arról is beszélt, hogy szívesen tárgyalnak a taxisokkal arról, hogy hogyan segítsék őket. 

Szóba került Matolcsy György jegybankelnök és a kormány/Fidesz közötti csörte is (Matolcsy bírálta a kormány döntéseit, mondván azok válságba sodorták az országot, mire a kormánypárti Világgazdaság arról írt, hogy Matolcsy sértettségből beszél, mert azt kérte a Fidesz-frakciótól, hogy a jegybankelnökök megbízatása élethosszig tartson, de ezt nem támogatták), erről Gulyás azt mondta, hogy a kormány nem tárgyalt Matolcsy mandátumának meghosszabbításáról. Hozzátette, minden árstop és piaci beavatkozás káros a döntéshozóknak, és mindig mérlegelnie kell a kormánynak, hogy mivel okoz több kárt, szerintük az árstop eddig hasznos volt, mert a családoknak akartak segíteni. 

Meg is jelent a rendelet 

Amíg Gulyás és Hernádi beszéltek, addig meg is jelent a Magyar Közlöny egy friss száma benne az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt kormányrendelettel "az uniós szankciók életbelépése okán az üzemanyagárral kapcsolatos egyes rendelkezésekről", amely hatályon kívül helyezi a korábbi vonatkozó rendeleteket már december 6-án 23 órától. 

Kérdésre Gulyás azt is elmondta, hogy bár Obán Viktor miniszterelnök kedden Albániában járt az EU–Nyugat-Balkán csúcstalálkozón, "hazajött és aláírta" a rendeletet. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Választhat szegény

„Köszönöm, hogy Önökkel tölthettem egy napot!” – írta tavaly februári Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, amikor látogatást tett Tiszabőn, a legszegényebbek közé sorolt falvak egyikében.

Akire rámondják

Magyar Péter feljelenti Orbán Viktort – lelke rajta, a jobboldalon mindig is nagy becsben tartották az ország hagyományait, az ilyesminek tényleg van itt csőstül (ti. hagyománya). Amíg viszont tövig rágjuk a körmünket, hogy a tisztelt hatóságok hazavágják-e a miniszterelnököt az aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásaiért, a feljelentés tartalmi része módot ad mindannyiunknak egy pillantást vetni jelen közállapotainkra. Továbbá a jövő kecsegtető ígéreteire is.

Muszkavezetők

Múlt hétfőn egy pilisi lakossági fóruma után a 444 újságírója megkérdezte Szijjártó Péter külügyminisztert, hogyan hatolhattak be az orosz állam támogatta hekkerek – egyszerűbben: az orosz titkosszolgálatok – a Külügy­minisztérium informatikai rendszerébe. Az érdeklődés közvetlen oka az volt, hogy nem sokkal előtte Orbán Viktor kijelentette, mind technikai, mind humán szempontból Magyarországnak van a legjobb nemzetbiztonsági rendszere.

Lövés a lőporos hordón

Május 15-én Handlovában (Nyitrabánya) egy merénylő, bizonyos Juraj Cintula lövéseket adott le Robert Ficóra. Ezek közül legalább egy olyan súlyosnak bizonyult, hogy napokig miniszterelnöke életéért kellett szorítania Szlovákiának. A tettest a helyszínen elfogták, a besztercebányai kórházban kezelt kormányfő a hírek szerint túl van a közvetlen életveszélyen. Szlovákián a merénylet után politikai káosz lett úrrá.

Könnyű kézzel

A Fővárosi Törvényszék mintegy öt éven át zajló tárgyalássorozat után 2024. február 8-án hirdetett első fokon ítéletet a negyed évszázada történt Fenyő-gyilkosság ügyében. Gyárfás Tamás „bűnsegédként” hét év fegyházbüntetést kapott.