Republikon: Egy év alatt 310 ezer szavazót veszített a Fidesz

  • narancs.hu
  • 2024. január 26.

Belpol

Szűk öt hónappal a választások előtt a Kutyapárt beelőzte a Momentumot.

A Kétfarkú Kutya Párt beelőzte a Momentumot, a Fidesz népszerűsége minimális mértékben tovább csökkent, de az ellenzék így sem tudja megközelíteni a kormánypártokat szűk öt hónappal az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt – derült ki a Republikon Intézet januári pártpreferencia-kutatásából, amit elsőként a Telex ismertetett.

Az új évben gyakorlatilag nem változtak a pártpreferenciák a Republikon legutóbbi, december elején publikált méréséhez képest. Mint kiderült, a választók 34 százalékának nincs pártja, így továbbra is a bizonytalanok tábora alkotja a legnépesebb választói csoportot. A következő hónapok egyik nagy kérdése tehát, hogy a pártok mennyire tudják aktivizálni ezt a választói réteget.

A Fidesz-KDNP népszerűsége a teljes népességen belül – hibahatáron belül – 1 százalékponttal csökkent novemberhez képest, most 28 százalékon áll. Tavaly ilyenkor még 32 százalékon voltak, azaz

egy év alatt 4 százalékot, bő 310 ezer szavazót vesztettek a teljes felnőtt népesség körében.

Bár ez már statisztikailag jelentős visszaesés, a pártválasztók közül továbbra is 43 százalék szavazna a kormánypártokra egy most vasárnapi választáson. A felmérés szerint mindeközben a DK stabilan tartja a második pozícióját a pártok rangsorában, a teljes népességben változatlanul 12 százalék Gyurcsány Ferencék támogatottsága. A pártválasztók körében egy százalékot tudtak javítani novemberhez képest, most 19 százalékon állnak. A húsz százalékos határt utoljára tavaly márciusban tudták megugrani a Republikonnál.

A dobogó harmadik fokára a Mi Hazánk került, Toroczkaiék népszerűsége a teljes népesség körében 6, a pártválasztóknál 9 százalékos. Az európai parlamenti és az önkormányzati választások előtt szűk öt hónappal a felmérés szerint

a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (hibahatáron belül) megelőzte a Momentumot a pártválasztók körében.

A Kutyapártra a biztos választók 8, míg a tisztújításra készülő Momentumra 7 százalék szavazna. A két párt támogatottsága a teljes népesség körében 5-5 százalékon áll. Az MSZP népszerűsége november óta változatlan: a teljes népesség 3, a pártválasztók 5 százaléka szavazna rájuk, így még éppen bejutnának az Országgyűlésbe egy most vasárnapi választáson. Ez azonban már nem mondható el az LMP-ről, a Jobbikról és a Párbeszédről. Ungár Péterék népszerűsége januárban a teljes népesség körében 2, pártválasztóknál pedig 4 százalékon áll, míg a Jobbiknál ez az arány 2 és 3 százalék, pont úgy, mint Karácsony Gergely pártjánál, Párbeszédnél.

A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült január 15–20. között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. A hibahatár +/- 3,2 százalék volt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk