Rogán támogató levelet küldött a kínai budapesti vegyianyag-elosztóról, szeptemberben szerződhetnek

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 7.

Belpol

Titkolja a kabinetiroda a miniszter vegyianyag-elosztó ügyében Kínának írt levelét.

Rogán Antal a kormány nevében hivatalosan támogatta egy magyarországi kínai vegyianyag-elosztó terveit – írja a Direkt36 kiszivárgott dokumentumok alapján. Az oknyomozó lap birtokába került egyik iratban ugyanis az áll, hogy

ahhoz, hogy a projekt Magyarországon valósuljon meg, és ezzel az egyedi lehetőséggel élhessen, 2023. február 3-án Rogán Antal Miniszter Úr a kínai fél számára küldött egy támogató levelet”. 

Mint ismert, Orbán Viktort a parlamentben július 3-án kérdezték a vegyianyag-elosztóról. A miniszterelnök akkor azt mondta, "A felvetés komolytalan, ilyen vegyi elosztóüzem nem fog épülni. Emiatt ön nyugodtan aludhat." Üzemről valóban nincs és nem is volt szó, a projekt kínai vegyi anyagok vasúti szállításáról és logisztikájáról szól – írja a Direkt36.

A terv szerint Budapest XXIII. kerületében, azaz Soroksáron, valamint Záhonyban jönne létre egy-egy olyan nagy vasúti vegyianyag-elosztó, amely azt segítené, hogy Kína ne csak Magyarország, de egész Európa akkumulátorgyárait és vegyi üzemeit elláthassa különféle vegyi anyagokkal.

A magyar kormány nevében ezt a projektet támogatta Rogán februári levele, amely egy kormányzati döntés-előkészítés része

– ez derült ki abból, hogy amikor a Direkt36 kikérte a dokumentumot, Rogán minisztériuma azzal a válasszal tagadta meg annak kiadását, hogy "döntés megalapozását szolgáló adatról" van szó.

A Direkt36 birtokába került kormányzati iratok szerint a kínai vasúti vegyianyag-elosztó projektről szóló kormányzati döntés már tavasszal megszületett, a hivatalos megállapodást a magyar és kínai fél idén szeptemberben tervezi megkötni.

A Miniszterelnöki Kabinetirodán készült, a lap által megszerzett dokumentumok "Kína–Európa Vegyianyag Kereskedelem Duális HUB Központ" néven említik a vasúti projektet. Azt írták, hogy Kína akár évi 2 millió egységkonténernyi vegyi anyagot is Európába küldene vasúton. Az ezeket fogadó logisztikai központ,

amely egyik helyszíne egy olyan soroksári terület lenne, ami a lakóövezetek közvetlen szomszédságában van.

A lap birtokába került egy "A következő lépés" című dokumentum arról, hogy a kormányzati támogató levelet milyen fogalmazással, és pontosan kiknek kell elküldenie a Kabinetirodának. Eszerint a projekt megvalósításához a magyar kormánynak írásban is ki kell fejeznie "részvételi és támogatási szándékát", Magyarország jó adottságait is hangsúlyozni kell, valamint bele kell írni, hogy a projekt helyszínéül Záhonyt és a soroksári BILK terminált ajánlja a magyar kormány.

A Direkt36 megkeresésére a soroksári polgármester nem reagált. A lap azt is közölte, hogy a TASZ segítségével pert indítanak az iratok nyilvánosságáért.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk