Selmeczi szerint a Veszprémi Törvényszék provokál

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. július 16.

Belpol

A Fidesz frakcióvezető-helyettese egy ítéletet bírált, azzal az indokkal, hogy a magyar jogban nem létezik társadalmi nem, csak biológiai.

Durva provokációnak nevezte Selmeczi Gabriella, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a Veszprémi Törvényszék napokban hozott ítéletét, amely szerint transzneműeknek is jár a nők számára a 40 év munka utáni kedvezményes nyugdíj, a „nők 40”.

A fideszes országgyűlési képviselő a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában azt mondta: annak idején a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezéséért vezették be a „nők 40-et”. Emlékeztetett arra, hogy ezt a javaslatot Orbán Viktor miniszterelnök terjesztette a Fidesz-KDNP frakciószövetség elé, amely ezt támogatta.

Selmeczi szerint az alaptörvényből egyértelműen le lehet vezetni, hogy Magyarországon nincs „társadalmi nem” a jog szerint, „biológiai nem” van. Ez azt jelenti, hogy amilyen neműnek születik az ember, férfinak vagy nőnek, ez a személyes adat kerül be az anyakönyvi kivonatba és ennek alapján kell értelmezni a jogszabályokat.

Ezért is felháborító a bírósági ítélet, ez a „hozzáállás” – jegyezte meg.

Selmeczi emlékeztetett, az Európai Bizottság szóvivője által a héten kiadott közlemény tartalmazza, hogy bár a tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy törvényeik megfeleljenek például az Emberi Jogok Európai Egyezményében szereplő kötelezettségeiknek, de a nemek jogi elismerésének feltételei és eljárásai kívül esnek az Európai Unió jogkörén.

Tényszerűen nem igaz – jelentette ki Selmeczi Gabriella  amit a liberális oldalról, baloldalról mondanak, azaz, hogy „itt valamilyen emberi jogot, európai uniós jogot sértünk”. Ezt a bizottság szóvivője is megerősítette azzal, hogy a nemek jogi elismerése kívül esik az Európai Unió jogkörén, azaz nemzeti hatáskörbe tartozik, Magyarországon pedig, a Fidesz-KDNP, Orbán Viktor kormánya, a parlament is döntött ebben a kérdésben.

Selmeczi Gabriella azt mondta: Magyarországon demokrácia van, ha folytatni akarják az ügyet, megtehetik.

Beszámolt arról: sokan felhívták az üggyel kapcsolatban, szóvá téve, ha valaki férfiként született, úgy élte az életét, és néhány évvel ezelőtt nővé operáltatta át magát, milyen alapon kéri a kedvezményes, de teljes értékű nyugdíjat. A fideszes politikus azt mondta, nincs sem erkölcsi, sem jogi alapja ezt kérni.

Emlékeztetett azokra az esetekre, amikor az olimpiák, világbajnokságok alkalmával felháborodtak –– szavai szerint teljes joggal – a női sportolók, mert a transznemű indulók a biológiai adottságaik miatt könnyedén legyőzték a női mezőnyben induló női sportolókat.

Ha valaki férfinak születik, nem jogosult a „nők 40” – emelte ki. A jogosultsághoz nőnek kell születni és 40 év szolgálati időt kell felmutatni. Ez azt jelenti, hogy ha valaki 40 évet ledolgozott, beleértve a gyermekneveléssel töltött éveket, akkor jogosult erre a teljes értékű nyugdíjra. Selmeczi Gabriella azt mondta, hogy az országgyűlési képviselőknek, törvényhozóknak alaposan meg kell vizsgálniuk, szükség van-e törvénymódosításra. A parlament elé már két kormánypárti képviselő  – Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Gulyás Gergely miniszter – benyújtott egy javaslatot. A Fidesz-KDNP politikusok dolga most, hogy nagyon alaposan és higgadtan megnézzék, vannak-e jogi kiskapuk a jelenlegi szabályozásban, és ha igen, ezeket hogyan tudják bezárni – mondta Selmeczi.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint „a társadalom többségét felháborítják ezek a bírói döntések”. Hozzátette: Magyarországon demokrácia, szólásszabadság, gyülekezési szabadság van, és mindenki úgy éli az életét, ahogyan szeretné. Nőként és törvényhozóként is azt mondja, hogy tiszteletben tartja és tiszteletben kell tartani, valaki hogyan éli meg az életét, milyenek a szexuális szokásai, de vannak törvények, társadalmi elvárások, ezeket be kell tartani. A társadalmi elvárások is nagyon fontosak a törvények megalkotásánál vagy akkor, amikor egy bíró ítélkezik – emelte ki.

Selmeczi Gabriella hangsúlyozta: a gyermekek jogát is tiszteletben kell tartani és a szülők jogát is, hogyan nevelik a gyermekeiket. A fideszes, KDNP-s képviselőket ne diszkriminálja senki azért, mert a „nők 40”-et a biológiai nőknek vezették be, és a nőket szeretnék ezzel a törvénnyel megtisztelni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Halk, mély morgás

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

 

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.

Szerelem és politika

„Ötvenegy éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Tánczos Gábor, az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa, a Győrffy kollégium volt tagja, ismert publicista. A pedagógián kívül behatóan foglalkozott a NÉKOSZ történetével és a romániai magyar kultúrával.”

 

Előrehozott 2026

Olyan intenzitással történnek az események a magyar belpolitikában, hogy immár felvethető: Orbán rendszerét akár a 2026-os választások előtt is le lehet váltani. Ideje hát gondolkodni ilyen forgatókönyveken is.