Senki se akarjon egyelőre autót átíratni, leállt a rendszer

  • narancs.hu
  • 2023. március 9.

Belpol

Karbantartás miatt kedden leállt az ügyintézés a kormányablakoknál, és azóta se működik.

Nem sikerült tökéletesen a kormányablakok karbantartása, három napja lényegében nem lehet autót átíratni. A Miniszterelnökség hetekkel ezelőtt bejelentette, hogy március 7-én, kedden karbantartást végeznek, ezért a kormányablakoknál több ügy intézése is szünetelt, az okmányirodák pedig ki sem nyitottak. A fejlesztés része volt a Schengeni Információs Rendszer új verziójának üzembe helyezése is. A munka nem ment zökkenőmentesen, se a schengeni rendszer üzembe helyezése, se a karbantartás.

Egy olvasónk arról számolt be, hogy a kedden vásárolt autója máig nem az övé hivatalosan, mert azt nem sikerült sem szerdán, sem csütörtökön átíratnia. Elmondása szerint hegyekben állnak a kormányablaknál az elintézetlen iratok, a rendszer ugyanis pillanatokra működik. Naponta kétszer öt perc, ennyi idejük van az ügyintézőknek, mert nagyjából ennyi időre működik az ügyintéző rendszer. Ilyenkor gyorsan elkezdik apasztani a felhalmozott ügyeket, nyilván kevés sikerrel.

A határon csak szerdán volt komolyabb fennakadás, akkor több órás várakozásról számoltak be az utazók. A torlódás azonban délutánra megszűnt, és a Borderwatcher applikáció szerint csütörtök délutánra sem változott a helyzet.

A Miniszterelnökség az esetről annyit közölt március 8-án, hogy az ország összes kormányablakát és okmányirodáját érintő fejlesztéshez kapcsolódóan technikai okokból szünetel a gépjármű forgalmi engedélyt, forgalomból való kivonást és forgalomba helyezést érintő ügyintézés, továbbá okmányügyekben is előfordulhat átmeneti szolgáltatás-kiesés. Ez olyannyira így volt, hogy még 9-én sem normalizálódott a helyzet. Megkérdeztük a minisztériumtól, meddig tarthat még a fennakadás; amint választ kapunk, frissítjük a cikket.

FRISSÍTÉS

Cikkünk megjelenésének másnapján, pénteken az alábbi hírt tette közzé az állami hírügynökség.

A szakrendszer hibája miatt a kormányablakokban és okmányirodákban a gépjárművekkel kapcsolatos ügyintézésre jelenleg nincs lehetőség - közölte a Miniszterelnökség pénteken azt MTI-vel. A rendszer üzemeltetője dolgozik a hiba elhárításán. "Az időponttal rendelkező érintett ügyfelekkel a kormányablakok új időpontot egyeztetnek" - írták. A Miniszterelnökség az ügyfelek türelmét és megértését kéri.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk