Senki se akarjon egyelőre autót átíratni, leállt a rendszer

  • narancs.hu
  • 2023. március 9.

Belpol

Karbantartás miatt kedden leállt az ügyintézés a kormányablakoknál, és azóta se működik.

Nem sikerült tökéletesen a kormányablakok karbantartása, három napja lényegében nem lehet autót átíratni. A Miniszterelnökség hetekkel ezelőtt bejelentette, hogy március 7-én, kedden karbantartást végeznek, ezért a kormányablakoknál több ügy intézése is szünetelt, az okmányirodák pedig ki sem nyitottak. A fejlesztés része volt a Schengeni Információs Rendszer új verziójának üzembe helyezése is. A munka nem ment zökkenőmentesen, se a schengeni rendszer üzembe helyezése, se a karbantartás.

Egy olvasónk arról számolt be, hogy a kedden vásárolt autója máig nem az övé hivatalosan, mert azt nem sikerült sem szerdán, sem csütörtökön átíratnia. Elmondása szerint hegyekben állnak a kormányablaknál az elintézetlen iratok, a rendszer ugyanis pillanatokra működik. Naponta kétszer öt perc, ennyi idejük van az ügyintézőknek, mert nagyjából ennyi időre működik az ügyintéző rendszer. Ilyenkor gyorsan elkezdik apasztani a felhalmozott ügyeket, nyilván kevés sikerrel.

A határon csak szerdán volt komolyabb fennakadás, akkor több órás várakozásról számoltak be az utazók. A torlódás azonban délutánra megszűnt, és a Borderwatcher applikáció szerint csütörtök délutánra sem változott a helyzet.

A Miniszterelnökség az esetről annyit közölt március 8-án, hogy az ország összes kormányablakát és okmányirodáját érintő fejlesztéshez kapcsolódóan technikai okokból szünetel a gépjármű forgalmi engedélyt, forgalomból való kivonást és forgalomba helyezést érintő ügyintézés, továbbá okmányügyekben is előfordulhat átmeneti szolgáltatás-kiesés. Ez olyannyira így volt, hogy még 9-én sem normalizálódott a helyzet. Megkérdeztük a minisztériumtól, meddig tarthat még a fennakadás; amint választ kapunk, frissítjük a cikket.

FRISSÍTÉS

Cikkünk megjelenésének másnapján, pénteken az alábbi hírt tette közzé az állami hírügynökség.

A szakrendszer hibája miatt a kormányablakokban és okmányirodákban a gépjárművekkel kapcsolatos ügyintézésre jelenleg nincs lehetőség - közölte a Miniszterelnökség pénteken azt MTI-vel. A rendszer üzemeltetője dolgozik a hiba elhárításán. "Az időponttal rendelkező érintett ügyfelekkel a kormányablakok új időpontot egyeztetnek" - írták. A Miniszterelnökség az ügyfelek türelmét és megértését kéri.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Minden elmúlik

Óbuda legújabb művészeti ékessége 2019-ben, a roncstelepként vegetáló Goldberger textilgyár egyik felújított részéből nőtt ki; a volt mosócsarnok és a hozzá kapcsolódó, négyszintes épület több mint ezer négyzetméternyi összterületén nyílt meg tavaly a „szemerei remete”, a „magyar ugar lírai krónikása”, a „mezőgazdasági művészet” megteremtője, azaz Bukta Imre kiállítása. A magát független kortárs magánmúzeumként definiáló intézményben egyeseknek kalandtúrává, másoknak a meredek és keskeny lépcsők miatt megközelíthetetlenné válik a kiállítás egészének megtekintése. Az intézmény minden pozitív kezdeményezése mellett is piaci vállalkozás: erre utal a belépőjegyek (nem csak a magyar viszonyokhoz képest) magas ára és a shop elképesztő kínálata, amely a Bukta-bögréken, -kitűzőkön, -hűtőmágneseken keresztül egészen a Bukta-művekkel díszített pólókig terjed.

A kígyó

Az influenszerekről szóló előadás nem bontja ízeire, nem szálazza szét a közösségi média világát, inkább ránk zúdítja azt a maga (hitelesen) inkoherens valójában, kicsit úgy, mint amikor az ember a vécén ülve vagy elalvás előtt pörgeti a telefonját egy kissé már módosult tudatállapotban, ami azonban megnehezíti, sőt talán el is lehetetleníti az árnyalt, problémákat is feltáró reflexiót. Megteremtődik viszont ennek a világnak egy lehetséges színpadi változata, fel-felvillannak a közösségi médiában rejlő színházi helyzetek, az influenszerekben megbúvó színészek.

Nyíltan és aktívan

A gender studies iránt érdeklődő hazai olvasók már több mint tíz éve követhetik a tudományterület témáit és eredményeit a TNTeF – Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóiratból. Sorra születnek monográfiák is, de átfogóbb tanulmánykötet (magyar nyelven), főleg az utóbbi időszakban, viszonylag kevés jelent meg. Ezért is örvendetes, hogy új tétellel gazdagodott a magyar gendertanulmányok szakirodalma.

Fejre mentek

Máig rejtély, kik és miért lopták el sírjából Tisza István vagy később Kádár János koponyáját. A Tisza koporsójában található értéktárgyakat a tettesek nem vitték el.

Tanácsi sztárparádé

Lassan három éve, hogy Demeter Szilárdot, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatóját miniszteri biztossá nevezték ki azzal a feladattal, hogy „koordinálja a magyar könnyűzene, valamint a kortárs magyar popkultúra megújítását és társadalmasítását”. Első hallásra csak egy újabb kulturális elmebaj körvonalazódott, de miután Demeter olyan tervezettel állt elő, amelyben a klubok és a próbahelyek fejlesztésétől a fellépési lehetőségek bővítésén át a tehetségkutatók és a turnék támogatásáig sok minden szerepelt, a hazai könnyűzenészek jó része üdvözölte a miniszteri biztos belépőjét. Különösen annak fényében, hogy Demeter belengette azt a 25 milliárd forintos állami támogatást is, amelyet szerinte öt év alatt lehet majd elkölteni a különféle programpontokra.

Focizhat, de panaszkodni ne merjen

Magyarországon nem csak stadionok, de kondiparkok, műfüves pályák, tornatermek is épültek szép számmal – csak legyen, aki megtölti ezeket. Maroslelén a polgármester húzott mezt 47 évesen, hogy a futballcsapat végig tudja játszani a bajnokságot.

Horthy helyett Deák

Teljes arculatváltást és névváltoztatást kezdeményezett a Jobbik, azt bizonyítandó, hogy végleg szakított szélsőséges múltjával. Az új vezetés a Fidesz alternatíváját kívánja nyújtani a konzervatív választóknak. Jókora ambíció, miközben egyelőre az a kihívás, hogy a párt megugorja a parlamenti küszöböt.