Nyílt levélben tiltakoznak az Inkubátor Program alkotói az elkaszált elsőfilmek miatt

  • narancs.hu
  • 2023. március 9.

Mikrofilm

A döntőbizottság a program öt nyertes filmtervéből hármat mégsem kíván támogatni.

„Értetlenül állunk a Döntőbizottság határozata előtt, melyben a szakmai zsűri és közönség döntését felülírva, az Inkubátor 7.0 program öt nyertes filmtervéből három megvalósulását nem kívánja támogatni” – olvasható az Inkubátor Program jelenlegi és egykori alkotóinak, valamint a magyar filmszakma képviselőinek nyílt levelében.

Az elkaszált filmterveket az alkotók 2021. októbere óta fejlesztik, a program nyerteseiként pedig 2022. májusa óta már annak tudatában dolgoztak a nagyjátékfilmjeik előkészítésén, hogy azok a Nemzeti Filmintézet biztos támogatásával készülnek el. Az elkészült forgatókönyveket a Nemzeti Filmintézet Döntőbizottsága ugyan elfogadta, de a gyártási pályázatok benyújtását nem támogatja.

A nyílt levelet aláíró szerint ez a döntés ellehetetleníti a filmek megvalósulását, és veszélybe sodorja az eddig ismert Inkubátor Programot.

„A program nyolcéves fennállása alatt elkészült rendkívül alacsony költségvetésű filmek jelentős sikereket hoztak a Filmintézetnek, a filmszakmának és a magyar kultúrának, belföldön és külföldön egyaránt. De ami még ennél is fontosabb, a program egyedülálló módon indította el rengeteg tehetséges elsőfilmes karrierjét. Ezért az ellehetetlenített helyzetbe sodort játékfilmtervek producerei párbeszédet kezdeményeztek a Döntőbizottság egyik tagjával, azonban érdemi indoklást és válaszokat nem kaptak” – írják.

A levélből kiderül, csupán annyit sikerült megtudniuk, hogy megváltozott az eljárási rend az Inkubátor Programban, a Döntőbizottság mostantól a Filmintézet által korábban felkért független szakmai zsűri és a közönség döntését felülbírálva határoz a filmek támogatásáról. Ez azonban értelmetlenné teszi az eredeti zsűri munkáját.

A filmszakma képviselői hozzáteszik:

„A mostani döntés nemcsak ellehetetleníti a több mint másfél éve az intézet programjában alkotó három rendező filmjének elkészítését, de a jövőbeli elsőfilmes alkotókat is teljes bizonytalanságba sodorja.”

A program alkotói és a szakma ezért Döntőbizottságot, valamint Káel Csaba filmügyi kormánybiztost a három elutasított filmtervvel kapcsolatos döntés felülbírálására, valamint az Inkubátor Programot érintő szakmai konzultáció elindítására kérik.

(Címlapképünk forrása: Nemzeti Filmintézet)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk