Simicska kerítésügye: A dróthálók réme

  • Winkler Róbert
  • 2013. május 28.

Belpol

A jövő évi számítógépes játékpiac nagy dobása lesz, ha a verekedős programokban újabb harcost lehet majd választani. A már megszokott buzogányos csajok (Candy), kardos, kigyúrt, szőke sziborgok (Wolf) és fiktív nuncsakus kung fu-bajnokok (Chun Li) mellett a főmenüből választhatjuk a kis testű, vicces arcú, szemüveges ádázt, akinek fő fegyvere a határozott természet és a gyilkos körfűrész, népies nevén flex.

Kínos, kínos, kínos: bagatell marhaság kényes szereposztással. Simicska Lajos tavaly októberben egy elektromos kéziszerszámmal feldarabolta a szomszédja által szabályosan épített drótkerítést. Egy bírónő segítségével, aki vele egy házban lakik. A vizsgálat hamarosan lezárul.

Gáspár Attila, az Ügyészségi Nyomozó Hivatal vezetője a Magyar Hírlap tényfeltáróját gyakorlatilag elhajtotta, lapunk munkatársának is azt ajánlotta, foglalkozzunk valami mással. Amikor megkértük, bízza ránk a szerkesztést, azzal búcsúzott, hogy az Ügyészségi Nyomozó Hivatalt a Simicska-féle kerítésüggyel kapcsolatban el lehet felejteni.

A II. kerületi rendőrök viszont olyasféle nagyvonalúsággal kezelik Simicska alperest, mint Palivec vendéglős a császár portréját: nekik egyik ügy olyan, mint a másik. Amikor

Simicska lezúzta

a kerítést, melyet túl magasnak talált, még nem volt APEH-elnök, egyébként nekik amúgy sincsenek kétes adózású vállalkozásaik, nincs mitől tartaniuk. György János, a vizsgálati osztály vezetője és Unger Imre, a Simicska-ügy előadója inkább azt utálják, hogy ilyen marhaságok kötik le a rendőröket, akik üldözhetnének autótolvajokat, drogkereskedőket vagy sorozatgyilkosokat. Így meg mászkálhatnak a világ végére, megtekintik a Simicska által hagyott csonkokat, és adminisztrálnak a végtelenségig.

Egy II. kerületi hölgy kerítését külföldi tartózkodása alatt a szomszédja, a polgári peres eljárást megunva, felgöngyölítette. A göngyöleget, a földből eltávolított oszlopokkal együtt, a háza elé tették. A rongáló szerint a kerítés az ő telkén állt, jogilag azonban senki nem piszkálhatja azt, ami a másé, bárhol legyen is. Ha például az Olvasó kertjébe váratlanul egy vadidegen parkol, és ott felejti az autót, nem szabad kiszúrni a jármű gumiját, bármennyire jólesne is.

A kertvárosi határvillongások szinte mindennaposak. Lófej csak elenyésző számú esetben kerül az ágyba, ellenben leöntik a bejárati ajtót kecsappal. Lehet törvényesen is eljárni, mint amikor Korda Gyuri építkezett a Szikla utcában, és vastagon túllépte az engedélyezett magassági határértéket. Ott a törvénytelen ráépítést másodfokon engedélyezték. Lehet, hogy Simicska lelki szeme előtt is ez lebegett, amikor saját hatáskörbe vonta a rendezést.

Vezérdrót

- Amikor indult az ügy, a Simicska úr még nem volt az APEH elnöke – mondták a kerületi rendőrök. – Azt sem tudtuk, ki az. Simicska gyanúsítottkénti kihallgatása megtörtént...

- Bejött, és elmondta, "kérem, én már nem bírtam tovább, lebontottam"?

- Előadta a védekezését, mi pedig ellenőriztük.

- Mivel védekezett?

- Két részre kell bontani a dolgot. Az egyik, hogy a Simicskáék melletti telken az új szomszéd építkezett, és mivel a jobb oldali kerítés elkészítése jogilag az ő kötelessége, megcsinálta. Hogy szabályosan, illetve a terepviszonyoknak megfelelően-e, azt nem tudjuk, illetve többnyire tudjuk, mert az önkormányzattól kaptunk értesítést, csak azt nem tudjuk, jogszerűen töltötte-e fel annyira a telkét. Másrészt a bűncselekmény megítélése szempontjából mindez lényegtelen. Egy ilyen bontásról csak az önkormányzat rendelkezhet.

A rongálás jogi megítélésében fontos az anyagi kár, a helyreállítás költsége. Mivel a szabálysértés és a bűncselekmény közötti határ ötezer forintnál húzódik, Simicska természetesen megpróbálta ez alá értékeltetni a kárt, de még az általa felkért szakértő sem gondolhatta komolyan, hogy ötezer forintból kijön 25 méter drótháló (650 Ft/m), plusz a szétvágott vezérdrót, plusz a két kivágott oszlop, darabja ezerért. A magáról megfeledkezett vandál tehát munkadíj nélkül is 18 250 forint kárt okozott – mivel a károsult építkezési vállalkozó, baráti alapon biztos olcsón megszámítja.

A kerületi rendőrök szerint először

volt két tanú,

akik látták, hogy Simicska úr egy hölgy társaságában a kerítést kurtítja. A hölgy "tevőlegesen segített" neki, fogta a drótot, és cibálta-húzta. A tanúk adtak személyleírást, mely az ingatlanon fellelhető két nő, Simicskáné és Győriné Maurer Amália, a Pesti Központi Kerületi Bíróság bírónője közül egyértelműen illett az utóbbira. Ezen a ponton, mivel bírónő az érintett, az Ügyészségi Nyomozó Hivatalhoz küldték az aktát. Onnan néhány hónap múlva került vissza: az ügyészségi nyomozók nem találták alaposnak a gyanút. Hogy meggyőzőbb legyen a perirat, kértek egy "fényképről történő kiválasztást", melyet a tanú el is végzett: megerősítette, hogy Győriné bírónő fényképét látta gombolyítani azon az őszi napon. Az Ügyészségi Nyomozó Hivatal a második körben kicsit többet kotlott az aktán, de végül megint úgy találta, a PKKB bírája nem lehetett ott. A MaNcs információja szerint Simicska olyan vallomást tett, melyben a körfűrészes vasoszlopvágás és drótháló-szeletelés mellett a gombolyítást is magára vállalta.

Simicska Lajos arcélét vagy bicepszkörfogatát kevesen irigylik, a háza viszont lélegzetelállítóan szép helyen van. A középdrapp falú rezidencia a Budajenő utca végén áll, körülötte kies vitorlázórepülőtér és erdős hegyoldalak. Itt él Simicska Lajos (aki szeletelt), Simicska Lajosné (aki nem gombolyított), Győriné Maurer Amália (aki a tanúvallomások szerint igen) és férje, Győri Tibor, aki ott sem volt, viszont ő a Napi Magyarország felelős kiadója és a Mahir ügyvezető igazgatója.

Turisztikai és népi ellenőrzési szempontból azonban nem ez a legszebb. A Normafa a közelmúltban jó levegője mellett azért is népszerű kirándulóhely volt, mert onnan lehetett rálátni a Fenyő-villára. Nos, a Simicska/Győri-rezidenciát a János-hegyi Erzsébet-kilátóról tarthatjuk szemmel. Irány észak, enyhén nyugat felé. A kilátó a libegővel közelíthető meg. Vigyünk néhány sajtos szendvicset és legalább huszonnégyszeres nagyítású távcsövet. Ha szerencsénk van, és kitartóan figyelünk, rajtakaphatjuk az APEH elnökét egy bűncselekmény vétségi alakzatán – olyankor harcosnak öltözik. Fegyvere: flex.

Figyelmébe ajánljuk