Sok egészségügyi szakdolgozó hiányozhat a magyar kórházakból

  • narancs.hu
  • 2018. november 12.

Belpol

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szerint baj van.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara friss felmérése szerint jelenleg mintegy 55 ezer betöltött szakdolgozói állás van regisztrálva Magyarországon. És legkevesebb 25 ezerre volna még szükség.

Frissítés:

Az RTL Híradójából készített szemlénk megjelenése után az Emberi Erőforrások Minisztériuma levélben jelezte, hogy az 55 ezres szám semmiképpen nem felel meg a valóságnak, az meg teljességgel irreális, hogy 25 ezer betöltetlen állás lenne szakdolgozói szinten. Az Emmi által megadott adat szerint nem 55 ezer szakdolgozó dolgozik, hanem 73 ezer a valós szám, tehát nem olyan magas a hiány, ahogy ez a Híradóban elhangzott.

 

 

Az RTL Klub híradójában megjelent riport szerint ápolókat és szakasszisztenseket keresnek szinte minden állami kórházban. Idén novemberig legalább 1700 álláshirdetésben kerestek ápolókat az egészségügyi intézmények.

A strukturális alapprobléma oka többek között az, hogy a pályakezdők száma sokkal alacsonyabb mint a nyugdíj előtt állóké. A jelenség komolyan érinti a kórházi várólistákat is, mivel operációk nem csak az orvosok, de a szakdolgozók hiánya miatt is maradnak el, csúsznak későbbre, emiatt a várakozási idő egyre hosszabb lesz.

Emellett nem jut elegendő ápoló az idős kórházi betegek ellátására sem, akik így az a helyzet, hogy korábban meghalnak.

A szakszervezet rövid úton mérsékelné a krízist, ha a jövő év novemberre ütemezett béremelést előrébb hozná az egészségügyi kormányzat. Az EMMI reakciója szerint jövőre 8 százalékos béremelés lesz.

25 ezer szakdolgozó hiányozhat a magyar kórházakból

Hiába törekszik a kormány a várólisták csökkentésére, ha kevés az ápoló, aki a betegeket gondozza – ezt mondta az RTL Híradónak a szakdolgozói kamara alelnöke. Friss felmérésük alapján legalább 25 ezer szakdolgozó hiányzik. Az alelnök szerint előre kellene hozni a jövő novemberi 8 százalékos béremelést.

Figyelmébe ajánljuk