Összeállította az áprilisi kampánypénzekkel visszaélők feketelistáját a K-Monitor

  • narancs.hu
  • 2018. november 12.

Belpol

Piti csalók és korábbról ismert arcok is adósok.

Eltékozolt kampánypénzekről, milliós adósságokról tett közzé friss adatokat a K-Monitor. A kamujelöltek tisztességes emberek adataival éltek vissza a szervezet szerint, ezért az a minimum, hogy nyilvánosságra hozzák, kik tartoznak az Adóhivatalnak az áprilisi választások után.

Nevesített feketelistán böngészhető, kik azok, akik szavazatok helyett valószínűleg sokkal inkább a kampánytámogatás miatt indultak az országgyűlési választáson.

A K-Monitor a Magyar Államkincstártól kapott adatok alapján megtudta, október végéig 231 millió forintnyi tartozást kellett volna visszafizetniük az úgymond komolysági küszöböt el nem ért jelölteknek.

A frissen közzétett információk szerint az elmaradottabb országrészekben akár egy választókerületben 6-7 jelölt is adós maradt a kampánypénzzel, míg a fővárosban alig. A nyilvánosságra hozott listán azok a jelöltek szerepelnek, akik miután így vagy úgy, de összegyűjtötték a szükséges 500 ajánlást, a kampánytámogatásról nem mondtak le.

A kampánypénzt lepapírozták, arról számlákat mutattak be, majd miután a választások előtt visszaléptek, vagy néhány szavazatot szerezve megbuktak, a Kincstárnak a szerződést megszegve nem fizették vissza az elköltött kampánypénzt. Ezt a trükköt a több mint 1700 egyéni jelölt mintegy 10%-a játszhatta el. A legtöbb próbálkozó Nógrádban volt – írja a K-Monitor.

A K-Monitor szerint a tartozás ténye nem bizonyítja, hogy a jelöltek szabálytalanul használták fel a kampánypénzt, ezt csak sejteni lehet. A listán nagy valószínűséggel olyan adósok szerepelnek, akik tudatosan a pénzre utaztak.

A Kincstártól kapott listán több olyan személy van, aki már korábban is játszott kamupártosdit.

Figyelmébe ajánljuk